Mii de sateliți Starlink au fost lansați până acum. De ce face Musk asta?
Până acum, Elon Musk a lansat pe orbită mii de sateliți Starlink; mulți oameni i-au văzut îndreptându-se spre cer. Care este scopul acestor sateliți?
Aceste mii de sateliți Starlink, lansați de compania SpaceX, a lui Elon Musk, fac parte dintr-un proiect menit să ofere internet de mare viteză din spațiu în zonele cu acoperire limitată de la rețelele terestre.
Starlink oferă servicii de internet printr-o rețea uriașă de sateliți.
De ce sunt lansați mii de sateliți Starlink?
Serviciul este destinat persoanelor care locuiesc în zone îndepărtate și care nu pot obține internet de mare viteză.
„Există oameni în Marea Britanie în această categorie, dar mai mulți în întreaga lume, în locuri precum Africa”, spune dr. Lucinda King, manager de proiecte spațiale la Universitatea din Portsmouth, Anglia.
Sateliții Starlink au fost plasați pe o orbită joasă în jurul Pământului pentru a face ca vitezele de conectare dintre sateliți și sol să fie cât mai rapide posibil.
Însă sunt necesari foarte mulți astfel de sateliți pentru a oferi o acoperire completă a globului.
Se crede că Starlink a lansat până acum aproximativ 3.000 de sateliți în spațiu, începând din 2018. În cele din urmă, ar putea folosi 10.000 sau 12.000, spune Chris Hall, director editorial al site-ului de tehnologie Pocket Lint, citat de BBC.
„Folosirea sateliților rezolvă problema obținerii de conexiuni la internet în locațiile îndepărtate din deșerturi și munți”, spune el.
„Ocolește nevoia de a construi cantități masive de infrastructură, cum ar fi cabluri și stâlpi, pentru a ajunge în acele zone”, a adăugat Hall.
Cât costă serviciul Starlink și cine îl va folosi?
În comparație cu furnizorii standard de internet, serviciul Starlink nu este ieftin.
Acesta percepe clienților 99 de dolari pe lună (89 de lire sterline pe lună în Marea Britanie). Antena și routerul necesare pentru conectarea la sateliți costă 549 de dolari (529 de lire sterline în Marea Britanie).
Cu toate acestea, 96% dintre gospodăriile din Regatul Unit au deja acces la internet de mare viteză, la fel ca 90% dintre gospodăriile din UE și SUA.
„O mare parte din lumea dezvoltată este deja bine conectată. Starlink se bazează pe o mică cotă de piață pentru a genera venituri”, spune profesorul Sa’id Mosteshar, de la Institutul de Politică și Drept Spațial al Universității din Londra.
Compania spune că are 400.000 de abonați în cele 36 de țări pe care le acoperă în prezent, în special în America de Nord, Europa și Australasia. Acest număr este alcătuit atât din gospodării, cât și din întreprinderi.
Anul viitor, Starlink intenționează să-și extindă și mai mult acoperirea în Africa și America de Sud, dar și în Asia, regiuni ale lumii în care acoperirea internetului este mai neregulată.
„Prețurile Starlink ar putea fi prea mari pentru multe gospodării din Africa, să zicem. Dar ar putea avea un rol important în conectarea școlilor și spitalelor din zonele îndepărtate de acolo”, spune Chris Hall.
Rolul Starlink în războiul pornit de Rusia în Ucraina
Pe măsură ce forțele ruse au avansat în Ucraina, au închis serviciile de internet ucrainene și au încercat să blocheze rețelele sociale.
Elon Musk a făcut Starlink disponibil în Ucraina imediat după ce a început invazia. Aproximativ 15.000 de seturi de antene și routere Starlink au fost expediate în țară.
„Starlink a făcut ca lucrurile, precum serviciile publice și guvernul, să funcționeze în continuare. Rușii nu au găsit o modalitate de a opri serviciul”, spune Chris Hall.
Starlink a fost folosit și pe câmpul de luptă.
„Forțele ucrainene îl folosesc pentru a comunica, de exemplu, între cartierul general și trupele de pe teren”, spune dr. Marina Miron, cercetător în studii de apărare la Kings College din Londra.
„Semnalele sale nu pot fi blocate precum semnalele radio obișnuite și este nevoie de doar 15 minute pentru a instala kitul”, explică ea.
Creează aceste mii de sateliți Starlink o aglomerare spațială?
Plasarea sateliților pe orbita joasă a Pământului ar putea duce la probleme, spune Sa’id Mosteshar.
„Sateliții ar putea lovi alte obiecte și ar putea crea fragmente, iar acestea, la rândul lor, ar putea provoca mult mai multe daune atunci când zboară la viteze mari”, spune Mosteshar.
Recent, a avut loc o serie de „ratări la mustață” care au implicat sateliții Starlink, aceștia fiind foarte aproape de a se ciocni chiar și cu stația spațială a Chinei.
„Dacă sunt prea multe fragmente, orbita joasă a Pământului ar putea fi inutilizabilă în viitor”, spune dr. King, de la Universitatea Portsmouth.
„Și s-ar putea să nu reușim să ieșim din orbita joasă a Pământului către orbitele superioare, unde se află sateliții noștri de navigație și cei de telecomunicații”, spune dr. King.
Ce alte probleme provoacă acești sateliți?
Sateliții Starlink le creează probleme și astronomilor.
La răsărit și la apus, ei pot fi văzuți cu ochiul liber, deoarece soarele îi face să strălucească.
Acest lucru poate provoca dungi pe imaginile telescoapelor, împiedicând observarea stelelor și a planetelor.
„Astronomii au văzut problemele devreme. Ei au fost primii care s-au plâns”, spune profesorul Mosteshar.
Vă recomandăm să citiți și:
Statele Unite suspectează Huawei de colectarea informaţiilor secrete despre baze militare
Calculatoarele cuantice nu funcționează doar cu zero și unu
Senzorii de amprentă și portofelele cripto au noi probleme de securitate
Performanța bateriilor telefoanelor ar putea crește cu 30% datorită unei aplicații pe bază de AI