În 2019, Google Cloud a calculat numărul pi (numărul irațional descoperit cu mii de ani în urmă) până la 31,4 trilioane de zecimale.
Acela a fost un record mondial. Dar apoi, în 2021, oamenii de știință de la University of Applied Sciences of the Grisons, din Elveția, au adăugat alte 31,4 trilioane de zecimale numărului, ridicând totalul la 62,8 trilioane de zecimale, scrie Interesting Engineering.
Iar acum, Google Cloud a doborât cel mai recent record, calculând numărul pi până la 100 de trilioane de zecimale, potrivit unui comunicat de presă.
Aceasta este a doua oară când Google Cloud stabilește un record pentru numărul de cifre ale constantei matematice. Iar numărul de cifre calculate ale lui pi s-a triplat în doar trei ani.
„Această realizare este o dovadă a creșterii vitezei infrastructurii Google Cloud de la an la an”, se arată în comunicatul de presă de la Google Cloud.
„Tehnologia de bază care a făcut posibil acest lucru este Compute Engine, serviciul de calcul securizat și personalizabil al Google Cloud și câteva completări și îmbunătățiri recente ale acestuia”, se mai precizează în comunicat.
Programul care a executat calculul a 100 de trilioane de zecimale ale lui pi se numește y-cruncher v0.7.8, de Alexander J. Yee. Algoritmul folosit se numește Chudnovsky. Nodul de calcul implicat este un n2-highmem-128 cu 128 vCPU-uri și o memorie RAM de 864 de GB.
Calculul a început pe 14 octombrie 2021 și s-a încheiat luni, 21 martie în 2022. Acesta a durat, în total, 157 de zile, 23 de ore, 31 de minute și 7,651 secunde.
Spațiul de stocare ocupat de acest număr extraordinar de mare este de 515 TeraBytes.
Este nevoie de multă putere de calcul, stocare și finețe în rețea pentru a face fezabil un calcul de această amploare. Google Cloud a estimat dimensiunea stocării temporare necesară pentru a finaliza calculul la aproximativ 554 TB.
„Capacitatea maximă pe care o puteți atașa la o singură mașină virtuală este de 257 TB, ceea ce este adesea suficient pentru aplicațiile tradiționale cu un singur nod, dar nu și în acest caz”, se arată în comunicatul de presă.
Pentru a depăși limitarea, firma a combinat un nod de calcul cu 32 de noduri de stocare. Eforturile Google Cloud de a ajunge la o soluție finală pentru primele 100 de trilioane de zecimale din numărul pi sunt de admirat.
Însă aici nu este vorba doar de vechea literă grecească și de numărul din spatele ei. Calculând acest număr impresionant de zecimale, firma a demonstrat cât de flexibilă este infrastructura sa, permițându-le echipelor să depășească limitele experimentelor științifice și arătând în același timp cât de fiabile sunt produsele sale.
Până la urmă, ce alt hardware poate efectua un calcul timp de peste 5 luni neîntrerupte, fără erori?
Vă recomandăm să citiți și:
Două miliarde de utilizatori nu mai pot folosi WhatsApp de astăzi
Companiile pot face computere cu celule umane. Care sunt implicațiile etice?
Cipuri de urmărire în parmezan. De ce fac asta producătorii de brânzeturi?
Detectarea de ransomware, acum mai rapidă cu o nouă abordare