Oficialii americani au anunțat că au recuperat nu mai puțin de 3,6 miliarde de dolari de la hackerii care au reușit să fure criptomonede în 2016, aducând și noi informații despre înșelătoriile din lumea monedelor digitale.
Dar cum pot hackerii să fure criptomonede? Răspunsul nu este atât de complicat pe cât pare la prima vedere.
Bitcoin și alte criptomonede sunt cumpărate, vândute și stocate pe burse, la fel ca mărfurile din lumea non-virtuală, scrie Tech Xplore.
Dar cei care investesc în cripto și cei care organizează schimburi se opun adesea controlului centralizat și resping o supraveghere strictă, iar asta duce uneori la o securitate laxă.
„Site-urile de schimb au stocuri relativ mari de criptomonede în orice moment”, spune Manuel Valente, de la Coinhouse, o companie franceză care gestionează tranzacțiile cripto.
„Dar acestea sunt servere, mașinării, iar oamenii rău intenționați reușesc uneori să intre în serverele lor și să fure bani”, completează Valente.
Cele mai multe probleme sunt cauzate de securitatea slabă, spune el. Alexander Stachtchenko, de la KPMG este de acord, subliniind că unele platforme încă stochează parolele pe propriile servere.
„Dacă poți intra pe server, poți fura parolele. Odată ce ai parolele, muți bitcoin de la o adresă la alta și apoi oamenii nu mai au acces la acei bitcoin”, spune el.
Toate lucrurile din zona cripto se bazează pe blockchain, un lanț de cod compus din blocuri interconectate. Acesta stochează detaliile tuturor tranzacțiilor efectuate în criptomonedă.
Deoarece fiecare bloc este legat de un altul, este imposibil să schimbi un bloc de cod fără a modifica întregul lanț, cel puțin asta spun cei care laudă criptomonedele.
Cu toate acestea, există o teorie conform căreia, dacă un grup ar obține mai mult de 50% dintr-un anumit blockchain, ar putea începe să rescrie tranzacțiile, să blocheze altele noi și să cheltuie monedele de două ori.
Un schimb valutar numit Gate.io a susținut că a pierdut 200.000 de dolari într-un astfel de atac în 2019, dar experții cred că ar fi imposibil de țintit monede importante precum bitcoin.
Un astfel de atac „ar fi incredibil de dur și extrem de consumator de energie”, spune Erica Stanford, autoarea cărții „Crypto Wars: Faked Deaths, Missing Billions & Industry Disruption”.
„Cu bitcoin acum nu ar mai fi posibil din cauza cantității mari de energie care ar fi necesară”, explică ea.
Multe dintre înșelătoriile din jurul pieței cripto au mai puțin de-a face cu tehnologia și sunt mai mult legate de păcălirea încrederii și de șantaj, în urma căruia atacatorii cer plata în criptomonede.
Principala gamă de escrocherii au fost schemele Ponzi, în care o monedă nouă este promovată și valoarea ei este umflată artificial de către creatori, care apoi își vând toate monedele atunci când prețul atinge cel mai înalt punct, lăsând mulți investitori fără bani.
Astfel de fraude, deși nu sunt exclusive pentru zona cripto, le-au adus escrocilor 7 miliarde de dolari în 2019, dar au scăzut masiv în anul următor, potrivit firmei de analiză Chainalysis.
„Principala înșelătorie nu a fost atât de mult despre cripto, cât despre a-i păcăli pe oameni că se vor îmbogăți rapid dacă investesc în ceva anume”, spune Stanford.
Ea admite, totuși, că noutatea adusă de cripto și ideea că monedele digitale te vor ajuta să te îmbogățești rapid i-a ajutat foarte mult pe escroci.
În timp ce criptomonedele au devenit notorii pentru aceste scheme Ponzi, Stanford subliniază că punctul culminant al înșelătoriilor a fost între 2016 și 2018. Stanford mai spune că piața s-a maturizat acum, oamenii sunt mai informați, autoritățile de aplicare a legii și autoritățile de reglementare sunt mai implicate și instrumentele analitice abundă, permițând urmărirea monedelor.
Chainalysis a raportat că criminalitatea legată de cripto a scăzut enorm. Stachtchenko subliniază că multe dintre platformele majore au crescut acum securitatea pentru a combate hackerii.
„Unii au cumpărat chiar „buncăre”, un fel de seif digital”, spune el.
Valente este de acord, spunând că monitorizarea a fost intensificată într-o asemenea măsură încât infractorii nu își vor putea cheltui monedele nici dacă le ascund timp de ani întregi.
„De îndată ce bitcoinii furați încep din nou să se miște, toată lumea știe. Acum aproape nicio companie va mai avea de-a face cu cei care vor să fure criptomonede”, spune el.
Vă recomandăm să citiți și:
Cele mai multe breșe de securitate în domeniul informatic au fost înregistrate în 2020
Analiză. Monedele digitale vor înlocui bancnotele și economia gri va deveni tot mai ascunsă
De ce a ajuns un iPhone să coste 10.000 de dolari
Microsoft ar fi ingnorat timp de doi ani o problemă de securitate a Windows