Cum poate evolua Bitcoin și ce s-ar putea întâmpla cu industria criptomonedelor în 2022

15 01. 2022, 01:00
Credit foto: Shutterstock

Bitcoinul şi „crucea morţii”: cum poate evolua criptomoneda într-un an în care Goldman Sachs, „banca bogaţilor din SUA”, anticipează patru majorări ale ratelor dobânzilor.

Aşa-numitul Bitcoin „death cross” (crucea morţii) – un indice specific pieţelor de tip „bear” care apare când media mobilă (moving average, MA) pe 50 de zile scade sub media mobilă pe 200 de zile – pare că va fi confirmat săptămâna aceasta pe fondul temerilor privind retragerea ajutoarelor lansate de banca centrală americană, o evoluţie pesimistă în ceea ce priveşte preţul Bitcoinului şi altor active de risc, scrie CoinDesk, citat de ZF.

Gigantul bancar Goldman Sachs preconizează că banca centrală a Statelor Unite (Fed) va majora ratele dobânzilor de cel puţin patru ori în 2022, în contextul în care anticipase anterior trei creşteri ale ratelor, conform Bloomberg.

Bitcoinul a stabilit un record în noiembrie 2021

Cel mai recent raport privind piaţa muncii din SUA, care a arătat că nivelul şomajului a scăzut la 3,9%, a întărit argumentele potrivit cărora Fed va sincroniza creşterea ratelor dobânzilor cu încheierea achiziţiilor de active din luna martie.

Aşa cum arată furnizorul de date CME Group, investitorii oferă o probabilitate de 73% ca Fed să efectueze o majorare de 25 de puncte de bază în martie, de la 61% săptămâna trecută.

Fricile provocate de noile decizii ale Fed au acaparat piaţa crypto spre sfârşitul ultimului trimestru, după ce instituţia americană şi-a îndreptat atenţia către controlarea inflaţiei, principalul obiectiv fiind, până nu demult, susţinerea forţei de muncă. În decembrie, Fed, a anunţat cel puţin trei majorări ale ratelor până la sfârşitul anului 2022 şi oprirea programului de cumpărare de active până în luna martie.

Industria criptomonedelor se îndreaptă către o perioadă acută de declin

Bitcoinul a stabilit un record de aproape 69.000 de dolari pe 10 noiembrie, scăzând între timp cu aproape 40%. Acum, indicele „death cross”, cuplat cu perspectivele macro, ar putea stimula pesimismul din interiorul pieţei.

Datele indicelui, calculate pentru a prezice următoarea piaţă de tip „bear”, sunt mixte. Conform unor studii realizate de exchange-ul cu expunere pe crypto Kraken, multe rezultate ale aşa-zisului „death cross”, inclusiv cele din 2014 şi 2018, au coincis „ori cu un sell-off în zilele ulterioare, ori cu un trend descendent care a confirmat piaţa bear”.

Totuşi, „crucile” din iunie 2021, martie 2020 şi octombrie 2019 au reprezentat semnale false, conform cărora industria criptomonedelor se îndreaptă către o perioadă acută de declin. Mai mult, consolidarea care a avut loc în urma datelor „death cross” din iunie 2021 a generat un nou val de optimist de-a lungul segmentului crypto. Adesea, piaţa este pregătită să revină pe creştere odată ce este confirmat un indice de tip MA.