Chinezii îl critică pe Elon Musk, ai cărui sateliți au amenințat stația spațială
Cetățenii chinezi au atacat online ambițiile spațiale ale miliardarului Elon Musk, fondatorul Tesla, luni, după ce China s-a plâns că stația sa spațială a fost nevoită să recurgă la măsuri evazive pentru a evita coliziunea cu sateliții lansați de programul Starlink al lui Musk.
Sateliții de la Starlink Internet Services, o divizie a companiei aerospațiale SpaceX a lui Musk, au avut două întâlniri cu stația spațială chineză pe 1 iulie și 21 octombrie, potrivit unui document prezentat de China la începutul acestei luni agenției spațiale a ONU.
„Din motive de siguranță, stația spațială chineză a implementat un control preventiv de evitare a coliziunii”, a precizat China într-un document citat de Reuters.
Plângerile nu au fost verificate în mod independent. SpaceX nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Într-o postare pe platforma chineză de microblogging Weibo, asemănătoare Twitter, luni, un utilizator a apreciat că sateliții Starlink sunt „doar o grămadă de gunoi spațial”, în timp ce un altul i-a descris ca fiind „arme americane de război spațial”.
În condițiile în care se crede că aproape 30.000 de sateliți și alte resturi orbitează în jurul planetei, oamenii de știință au îndemnat guvernele să facă schimb de date pentru a reduce riscul unor coliziuni spațiale catastrofale.
SpaceX plănuiește să lanseze mai mulți sateliți Starlink
Numai SpaceX a lansat aproape 1.900 de sateliți pentru a deservi rețeaua sa de bandă largă Starlink și plănuiește să lanseze mai mulți.
Agenția spațială americană NASA a fost nevoită să anuleze brusc o ieșire în spațiu la sfârșitul lunii noiembrie, invocând riscurile reprezentate de resturile spațiale. Musk a răspuns pe Twitter că unele orbite ale sateliților Starlink au fost ajustate pentru a reduce posibilitatea unor coliziuni.
China a început să construiască stația spațială în aprilie, odată cu lansarea lui Tianhe, cel mai mare dintre cele trei module ale sale. Stația ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul anului 2022, după patru misiuni cu echipaj.