Un inovator al sistemelor timpurii de realitate augmentată (AR) avertizează că metaversul ar putea schimba realitatea așa cum o știm.
Louis Rosenberg, om de știință și dezvoltator al primului sistem funcțional de realitate augmentată de la Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene americane, a scris un articol de opinie în care avertizează că metaversul, o lume de realitate virtuală și augmentată în proces de dezvoltare de către Facebook, ar putea crea o distopie cyberpunk.
„Sunt îngrijorat de modul în care realitatea augmentată va fi folosită de furnizorii puternici de platforme care vor controla infrastructura”, a scris Rosenberg.
Printre temerile lui Rosenberg se mai numără și faptul că terțe părți ar putea introduce „straturi de filtre contra cost” care ar permite anumitor utilizatori să vadă etichete specifice deasupra oamenilor din viața reală. Aceste etichete ar pluti deasupra fiecărei persoane, spre exemplu, și ar oferi informații personale.
„Astfel, ei vor folosi acel filtru pentru eticheta indivizi cu termeni precum alcoolic, imigrant, ateu sau rasist ori cuvinte chiar mai cuminți precum democrat sau republican. Straturile virtuale pot fi concepute cu ușurință pentru a amplifica dezbinarea politică, pentru a persecuta anumite grupuri, sau chiar intensifica ura și neîncrederea”, a mai explicat Rosenberg.
De asemenea, cercetătorul este îngrijorat că metaversul ar putea face ca „realitatea să dispară” prin crearea unui sistem în care oamenii nu pot pur și simplu să renunțe la dispozitive pentru a avea interacțiuni în lumea reală. Ideea este că metaversul s-ar putea extinde până la punctul în care are un impact asupra fiecărui aspect al vieții noastre și ar fi aproape imposibil să ne îndepărtăm de metavers. Asta înseamnă că am fi expuși constant la realitatea falsă pe care terțe părți ar dori să ne-o arate.
Rosenberg nu este singurul om de știință îngrijorat. Ethan Zuckerman, director al Inițiativei pentru Infrastructură Digitală de la Universitatea din Massachusetts, a scris un eseu recent în care critica proiectul ambițios al Meta (fostul Facebook). Zuckerman a creat o versiune a metaversului în 1994 și crede că acesta ar putea face mai mult rău decât bine, scrie Futurism.
„Metaversul promis de Facebook ne va distrage atenția de la lumea pe care a distrus-o”, a spus Zuckerman.
Un start-up dezvoltă sclavi umani digitali pentru a munci în „metaverse”
Meta (fostul Facebook) achiziționează producătorul aplicației de realitate virtuală „Supernatural”
Facebook a creat un Headset pentru realitate virtuală de mărimea unor ochelari de soare
Mănușa care ne-ar putea permite, în sfârșit, să atingem obiectele din realitatea augmentată