Principala autoritate de securitate a datelor din Uniunea Europeană a deschis două anchete asupra platformei chinezeşti de video-sharing TikTok, decizie luată pe fondul procesării datelor personale ale copiilor şi transferării informaţiilor personale către China.
Comisia de Protecţie a Datelor din Irlanda, care este autoritatea de top a UE întrucât multe dintre cele mai mari firme tech din lume au birourile regionale în Irlanda, poate impune amenzi de până la 4% din veniturile înregistrate la nivel global., potrivit Reuters.
În august, aplicaţia a anunţat o serie mai strictă de controale de securitate pentru adolescenţi, intenţionând să adreseze în acest mod criticile conform cărora TikTok nu a reuşit să protejeze copiii împotriva publicităţii ascunse şi conţinutului neadecvat.
Deţinută de compania chineză ByteDance, TikTok a devenit rapid una dintre cele mai populare aplicaţii din lume, cu o notorietate extrem de mare în rândurile adolescenţilor.
Prima anchetă ia în vizor „procesarea datelor personale pe fondul setărilor pentru utilizatorii mai mici de 18 ani şi măsurilor de confirmare a vârstei pentru persoanele de până în 13 ani”, reiese dintr-o declaraţie a Comisiei.
A doua anchetă se va concentra asupra transferării de informaţii personale către China, autorităţile urmând să decidă dacă ByteDance se conformează legilor europene cu privire la date.
Comisia irlandeză a emis luna aceasta o amendă record de 225 de milioane de euro pentru serviciul de mesagerie WhatsApp, deţinut de Facebook, sub Regulamentul General de Protecţie a Datelor (GDPR), creat de UE în 2018.
Autorităţile din Dublin au efectuat anul trecut 27 de investigaţii internaţionale, incluzând aici 14 anchete lansate asupra Facebook şi subsidiarelor sale.