Rusia, acuzată că folosește tehnologie deepfake pentru a-i imita pe rivalii săi politici
Oficiali seniori din Uniunea Europeană ar fi fost păcăliți de actori care foloseau tehnologie de tip deepfake pentru a se da drept lideri ai opoziției din Rusia.
Autoritățile suspectează că agenți de la Kremlin ar fi folosit tehnologie de tip deepfake astfel încât să obțină informații incriminatoare despre mișcarea de opoziție a lui Aleksei Navalnîi. Printre cei care au fost păcăliți se numără și Tom Tugendhat, directorul comisiei de afaceri externe a Regatului Unit, care a susținut că Rusia se află în spatele întâlnirilor deepfake.
Rihards Kols, directorul comisiei de afaceri externe din parlamentul Letoniei, a susținut că și el ar fi fost păcălit de ruși. Kols a publicat o imagine cu Leonid Volkov, aliat al lui Navalnîi, alături de o altă fotografie cu persoana care se dădea drept Volkov în timpul unei întâlniri recente pe Zoom.
O lecție destul de dureroasă
Kols a mai spus că a primit un e-mail de la o persoană care susținea că este Volkov și care cerea să participe la o videoconferință cu acesta. În timpul acelei întâlniri, cei doi au discutat despre deținuții politici din Rusia și actele de agresiune împotriva regiunii Crimeea.
Mai apoi, Kols a realizat că s-ar putea ca acea persoană să nu fi fost Volkov, mai ales după ce impostorul a participat la o ședință a comitetului de afaceri externe din Ucraina și a devenit agresiv. Totuși, până la acel incident, individul participase deja la numeroase ședințe cu oficiali de top din Uniunea Europeană.
„O lecție destul de dureroasă, dar poate că îi putem mulțumi acestui Volkov fals pentru lecție. Este clar că așa-numita eră a post-adevărului are potențialul de a pune în pericol siguranța și stabilitatea țărilor, guvernelor și societăților locale și internaționale”, a scris Kols.
„Avansurile tehnologice au deschis multe uși”
Pe măsură ce tehnologia deepfake devine tot mai sofistificată, la fel crește și disponibilitatea și accesul pentru publicul larg. Asta înseamnă că orice persoană care are la îndemână programul software adecvat se poate transforma digital în altcineva cu doar câteva click-uri, scrie Futurism.
„Avansurile tehnologice au deschis multe uși, ne-au conectat în timpul pandemiei și au îmbunătățit viețile a milioane de oameni. Însă, în același timp, învățarea automată și evoluția tehnologiei deepfake mai înseamnă că riscurile ca aceste tehnologii să fie folosite de actori cibernetici străini și criminali devin tot mai relevante”, a mai precizat Kols într-un comunicat de presă.
Vă mai recomandăm să citiți și:
În Arctica rămasă fără gheață, Rusia testează cele mai noi arme
Cum au stins rușii incendiul izbucnit la o sondă petrolieră cu un tun antitanc