Recunoașterea facială ar trebui interzisă în Europa, din cauza „intruziunii sale profunde și nedemocratice” în viața privată a oamenilor, a declarat Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (AEPD), citată de Reuters.
Comentariile vin la două zile după ce Comisia Europeană a propus o serie de proiecte de lege care permit ca recunoașterea facială să fie folosită pentru a căuta copii dispăruți sau criminali, precum și în cazuri de atacuri teroriste.
Proiectul reprezintă o încercare a Comisiei de a stabili reguli globale pentru inteligența artificială, o tehnologie dominată de China și Statele Unite.
Autoritatea de supraveghere a confidențialității a declarat că regretă faptul că Comisia nu a ținut seama de solicitarea sa anterioară de a interzice recunoașterea facială în spațiile publice.
„Este necesară o abordare strictă, având în vedere că identificarea biometrică la distanță, unde AI poate conduce la dezvoltări fără precedent, prezintă riscuri extrem de ridicate de intruziune profundă și nedemocratică în viața privată a indivizilor”, se arată într-un comunicat.
„AEPD se va concentra în special pe stabilirea unor limite precise pentru acele instrumente și sisteme care pot prezenta riscuri pentru drepturile fundamentale la protecția datelor și la confidențialitate.”
Propunerile Comisiei, citate de Mediafax, au atras critici din partea grupurilor pentru drepturile civile, îngrijorate de lacunele care ar putea permite guvernelor autoritare să abuzeze de AI pentru a limita drepturile oamenilor.