Armata britanică își instruiește soldații cu ajutorul realității virtuale care folosește Unreal Engine de la Epic Games

08 03. 2021, 09:00

Armata britanică își instruiește soldații și desfășoară exerciții militare prin intermediul simulărilor cu realitate virtuală.

Simulările arată mai degrabă ca un joc video first-person shooter (acțiunea se desfășoară prin ochii protagonistului) decât o operațiune militară serioasă. Astfel, soldații folosesc echipamente disponibile în comerț, precum headset-uri de realitate virtuală Oculus Rift S și controlere manuale.

Simulările, concepute de compania SimCentric, permit armatei să desfășoare exerciții sau să simuleze schimburi de focuri care ar fi periculoase în viața reală, astfel oferindu-le soldaților un avantaj în timpul luptelor reale.

Simularea militară folosește Unreal Engine de la Epic Games

În cadrul unei filmări, jurnalista Zoe Kleinman de la BBC învață cum să folosească sistemul de realitate virtuală, încercând să țintească și să reîncarce o mitralieră cu aceleași controlere pe care le-ai folosi să te joci „Beat Saber”.

Simularea folosește Unreal Engine de la Epic Games, creatorul Fortnite, și arată similar cu jocurile video shooter care funcționează cu aceeași tehnologie. Asta permite companiei SimCentric să dezvolte rapid scenarii de instruire specifice exercițiile pe care armata vrea să le desfășoare, potrivit Futurism.

Nu este un concept nou, însă problemele persistă

Instruirea soldaților prin intermediul realității virtuale nu este un concept nou. Statele Unite ale Americii au desfășurat exerciții similare în versiuni virtuale ale orașelor americane în urmă cu doar câțiva ani. Însă, ani mai târziu, încă există numeroase probleme cu acest sistem.

După cum precizează și Kleinman, unul dintre principalele obstacole a fost chiar tehnologia. Jurnalista spune că se chinuie să facă acțiuni precum reîncărcarea armei sau să-și controleze mișcările. Kleinman știe cum să facă aceste acțiuni la nivel conceptual, însă a avut probleme pentru că, până la urmă, controlere de la Oculus Rift nu sunt deloc asemănătoare unei arme reale.

Vă mai recomandăm să citiți și:

China ar fi început să desfășoare experimente de editare genetică pentru a produce „supersoldați”

Armata Statelor Unite ale Americii dezvoltă tehnologie prin care va putea citi gândurile soldaților

Armata Statelor Unite finanțează experimentele cu o „armă de modificare a spațiului-timp”

Armata SUA a încercat să transforme mingile de fotbal american în grenade antitanc în anii 1970