Atacurile DDoS au scăzut cu o treime. Care este legătura cu criptominarea
Numărul atacurilor DDoS detectate de Kaspersky DDoS Prevention în trimestrul al patrulea al anului trecut a crescut ușor în comparație cu aceeași perioadă a anului 2019. Cu toate acestea, este cu 31% mai mic comparativ cu trimestrul al treilea din 2020.
Scăderea poate fi legată de interesul tot mai mare pentru criptominare.
Pe măsură ce oamenii au început să petreacă mai mult timp online în 2020, a rezultat un număr crescut al atacurilor DDoS. Și în al patrulea trimestru, atacurile asupra instituțiilor de învățământ au continuat: mai multe școli din Massachusetts și Laurentian University din Canada au suferit astfel de incidente. Platformele de jocuri online au fost, de asemenea, ținte ale acestor atacuri, transmite Kaspersky.
Cu 10% mai multe atacuri
Cu toate acestea, în T4 2020 au existat doar cu 10% mai multe atacuri decât în T4 2019. Iar comparativ cu T3 2020, numărul de atacuri în T4 2020 a scăzut cu 31%, în timp ce T3 2020 a înregistrat, de asemenea, o scădere comparativ cu T2.
Experții sugerează că acest lucru poate fi cauzat de o creștere a costurilor criptomonedelor. În consecință, infractorii cibernetici ar fi trebuit să „reprofileze” unele botnet-uri, astfel încât serverele C&C, care sunt utilizate în mod obișnuit în atacurile DDoS, să poată reface dispozitivele infectate și să-și folosească puterea de calcul pentru a mina, în schimb, criptomonedele.
Acest lucru este dovedit în continuare de statisticile KSN1. De-a lungul anului 2019, precum și la începutul anului 2020, numărul celor care făceau criptomining era în scădere. Dar din august 2020 tendința s-a schimbat, această formă de malware fiind în creștere ușoară și atingând un platou în T4, potrivit Mediafax.
Cum ne protejăm împotriva atacurilor DDoS
„Piața atacurilor DDoS este afectată, în prezent, de două tendințe opuse. Pe de o parte, oamenii se bazează încă pe munca stabilă a resurselor online, ceea ce poate face ca atacurile DDoS să fie o alegere comună pentru atacatori. Cu toate acestea, având în vedere creșterea prețurilor criptomonedelor, infectarea unor dispozitive ar putea fi o modalitate de atac mai profitabilă pentru ei. Ca rezultat, vedem că numărul total de atacuri DDoS în Q4 a rămas destul de stabil. Și putem prezice că această tendință va continua în 2021”, spune Alexey Kiselev, Business Development Manager în echipa Kaspersky DDoS Protection.
Pentru a vă proteja împotriva atacurilor DDoS, experții Kaspersky recomandă:
- Mențineți buna funcționare a operațiunilor ce utilizează resurse web prin alocarea acestui gen de responsabilități către specialiști care înțeleg cum să răspundă la atacurile DDoS
- Revizitați contractele și informațiile de contact ale terților, inclusiv cele încheiate cu furnizorii de servicii de internet. Acest lucru ajută echipele să acceseze rapid contractele în caz de atac
- Implementați soluții profesionale pentru a vă proteja organizația împotriva atacurilor DDoS. De exemplu, Kaspersky DDoS Protection îmbină expertiza extinsă a Kaspersky în combaterea amenințărilor cibernetice cu capabilitățile interne ale companiei.