Atac cibernetic la stația de tratare a apei dintr-un oraș. 15.000 de locuitori ar fi putut să fie otrăviți

10 02. 2021, 16:00
Sursa foto: Unsplash

Potrivit poliției locale, un hacker a reușit să acceseze de la distanță sistemul de computere al stației de tratare a apei din orașul Oldsmar, din Florida, SUA, și a crescut pentru scurt timp concentrația de hidroxid de sodiu (sodă caustică) de 100 de ori, incidentul cutremurător arătând cum pot pune în pericol infracțiunile cibernetice viețile oamenilor.  

Hidroxidul de sodiu, cunoscut și sub numele de leșie, este un compus coroziv folosit în cantități reduse pentru a controla aciditatea apei. În concentrații ridicate și concentrate, hidroxidul de sodiu poate fi letal.

Atât autoritățile locale cât și cele federale au declanșat o anchetă în urma atacului cibernetic, după ce a fost semnalat de șeriful Bob Gualtieri din comitatul Pinellas, din care face parte orașul Oldsmar.

Orașul are o populație de 15.000 de locuitori

„Nu sunt chimist. Însă, vă pot spune că ceea ce știu este că dacă pui acea cantitate de substanță în apa potabilă, nu va fi bine”, a spus Gualtieri, în timpul unei conferințe cu presa.

Din fericire, atacatorul cibernetic nu a reușit să modifice sursele de apă ale orașului, care are o populație de 15.000 de oameni.

„Nu a existat niciun efect advers asupra apei. Cel mai important este faptul că publicul nu a fost nici măcar o clipă în pericol”, a completat Gualtieri.

Un semnal de alarmă pentru importanța securității cibernetice

Angajații stației de tratare a apei au observat inițial că cineva accesase sistemul instituției de la distanță săptămâna trecută, însă sistemul este accesat în mod regulat de la distanță.

Apoi, sistemul a fost accesat din nou de la distanță în aceeași zi, astfel declanșând o intervenție. Sistemul a fost oprit între timp pentru accesul de la distanță, potrivit Futurism.

Totuși, incidentul subliniază cât de vulnerabile pot fi sistemele de computere de la instituțiile cruciale. Fără îndoială, acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru importanța securității cibernetice.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Motivul pentru care hackerii au atacat în acest an mai mult laptop-urile

Hackerii au furat de la una dintre cele mai mari firme de securitate cibernetică instrumentele de hacking

Previziuni pentru 2021: Cum anticipează specialiștii că își vor modifica hackerii strategiile de atac

Un hacker susține că a preluat controlul întregii flote de mașini electrice Tesla