Cum să te comporți pe Facebook. Tipuri de manifestări de evitat
Blogul din România al producătorului de soluţii de securitate Eset împărtășește care sunt manifestările de evitat pe Facebook.
Un principiu cheie care nu trebuie uitat este că „ceea ce se postează pe internet rămâne pe internet” – probabil pentru totdeauna și pentru a fi văzut de întreaga lume.
„Dacă nu vă gândiți suficient de mult la ceea ce distribuiți online, o eroare de judecată ar putea reveni și vă va afecta mai târziu în viață. Acest lucru poate fi valabil mai ales pentru perspectivele de carieră, dacă ați fost implicat într-unele dintre comportamentele nedorite care se întâmplă mult prea des pe internet, cum ar fi: cyberbullying, jigniri, partajarea conținutului jignitor și insensibil sau urmărirea unor pagini și grupuri discutabile”, arată Eset.
Internetul este plin de povești despre oameni ale căror admiteri la facultate au fost anulate sau le-au fost retrase ofertele de muncă când a fost descoperită o postare neadecvată pe rețelele sociale din trecut sau prezent. Acest lucru este valabil și astăzi, mai ales dacă o persoană cere o poziție profitabilă – cu cât este mai importantă poziția din companie, cu atât procesul de verificare este mai aprofundat.
Ar trebui să vă gândiți întotdeauna la ceea ce postați și la modul în care conținutul pe care îl distribuiți poate trece proba timpului. Un videoclip care poate părea amuzant la vremea publicării se poate dovedi a fi ofensator sau jenant pe termen lung sau poate că echipa dvs. sportivă preferată s-a descurcat slab și ați folosit un limbaj mai puțin plăcut pentru a vă descărca – acest lucru s-ar putea reflecta asupra temperamentului dvs. Alternativ, puteți împărtăși un meme care vi se poate părea amuzant, dar care îi va insulta pe alții. O regulă bună ar fi să nu împărtășiți ceva ce nu v-ați simți confortabil să arătați părinților sau bunicilor”, arată sursa citată.
Interviurile pot depinde de ceea ce postezi pe Facebook
Specialiștii în resurse umane pot face o analiză aprofundată a prezenței pe rețelele sociale a potențialilor candidați, pentru a căuta orice semnal de alarmă sau conținut îndoielnic pe care l-ar putea menționa în timpul procesului de interviu, potrivit Mediafax.
De asemenea, este nevoie de atenție la comentarii:
O mulțime de site-uri de știri și media vă permit să comentați sub articolele lor utilizând contul dvs. de Facebook, fără a fi nevoie să vă abonați la site de fiecare dată când doriți să participați la o discuție. Aceste dezbateri au adesea tendința de a fi aprinse, în special cele referitoare la articole despre subiecte de actualitate sau teme sensibile. Și uneori ne permitem să ne angrenăm în argumente care pot fi evitate în totalitate.
Temperamentele sunt agitate, se spun cuvinte, comentariile sunt interpretate greșit și vă găsiți în mijlocul unei furtuni perfecte. Cu toate acestea, suntem cu toții oameni și uneori reacționăm la impulsul momentului și, în moduri în care am putea regreta mai târziu. Dar chiar și în mijlocul unei dezbateri aprinse, este inacceptabil să începeți să hărțuiți cibernetic persoanele care nu sunt de aceeași opinie cu a dvs. – da, se întâmplă și la adulți – umilindu-i, făcând glume deplasate sau chiar aruncând cu insulte. Cel mai bun scenariu este să evitați secțiunile de comentarii. Dacă totuși doriți să vă spuneți opinia, atunci inspirați adânc și fiți cât se poate de politicos atunci când încercați să vă spuneți ideea și gândiți-vă de două ori înainte să apăsați send”.
Confidențialitatea și securitatea profilului de Facebook
Confidențialitatea este un sfat general, care se aplică tuturor aspectelor vieții digitale și nu doar părții profesionale.
Deoarece majoritatea dintre noi deținem un cont Facebook de ani de zile, ar fi potrivit să efectuați un audit de confidențialitate și securitate al profilului dvs. cel puțin o dată pe an. Începeți examinând ce informații sunt disponibile publicului dacă vă este căutat profilul, apoi blocați-le corespunzător. Nu este nevoie să împărtășiți altceva decât minimul cu străinii. Nu știți niciodată cine s-ar putea să vă urmărească, iar împărtășirea excesivă ar putea permite străinilor să vă urmărească obsesiv.
Trecând mai departe, ar trebui să vă analizați postările: nu este nevoie să aveți toate postările anterioare vizibile pentru toată lumea. De asemenea, acest lucru ajută la prevenirea potențialilor atacatori de a crea o imagine cuprinzătoare despre dvs. și obiceiurile dvs. care ar putea fi exploatate în viitor.
Vorbind despre potențialii actori de amenințare, ar trebui să faceți o analiză profundă în lista de prieteni și să eliminați pe oricine nu cunoașteți sau persoanele pe care nu vă amintiți să le fi adăugat în listă. Pentru o prezentare completă a modului în care vă puteți securiza contul și datele Facebook, puteți consulta articolul nostru detaliat privind setările de confidențialitate Facebook”, conform blogului din România al producătorului de soluţii de securitate Eset.
Totodată, este prudent să reflectăm asupra lucrurilor pe care le-am partajat deja și asupra postărilor și fotografiilor pe care intenționăm să le postăm: „Este posibil să nu știți cum vor fi percepute comentariile și postările dvs. în viitor, dar este întotdeauna bine să vă planificați din timp, astfel încât trecutul dvs. digital să nu revină pentru a vă afecta”.