Costurile unei treceri complete la surse de energie regenerabile, mai mici decât cele ale sistemelor actuale
Tehnologiile fac ca exploatarea surselor regenerabile de energie să fie tot mai eficientă.
O pereche de cercetători de la Imperial College din Londra și-a asumat sarcina dificilă de a încerca să estimeze costul real al trecerii la energiA din surse regenerabile. În lucrarea lor Philip Heptonstall și Robert Gross au analizat costurile asociate cu instalarea echipamentelor, întreținerea, distribuția și manipularea surselor regenerabile de energie și le-au comparat cu costurile energiei din sursele tradiționale, cum ar fi cărbunele și petrolul, notează Tech Xplore.
Deoarece costurile echipamentelor implicate în utilizarea resurselor regenerabile pentru a producerea electricității au scăzut atât de mult, principalul factor care menține activă discuția legată de folosirea surselor tradiționale de energie este caracterul variabil al surselor regenerabile. Oamenii de știință subliniază faptul că în anumite regiuni există variații semnificative legate de modul în care bat vânturile. Într-o situație asemănătoare se află și hidrocentralele, aflate în pericol din cauza posibilității scăderii debitelor de apă din cauza secetelor și a exploatărilor umane.
Un tablou complex
Cercetătorii subliniază că disponibilitatea resurselor regenerabile diferă între regiunile geografice: lungimea zilei diferă în funcție de latitudine, unele regiuni au parte de mai mult vânt decât altele, iar în altele, sursele de apă sunt insuficiente pentru folosirea lor de către centralele hidroelectrice. Din această cauză există reticențe legate de folosirea în totalitate a energiei din surse regenerabile.
Mulți au îndoieli cu privire la costurile asociate cu gestionarea perioadelor de nefuncționare. În acest nou studiu, cercetătorii au calculat costurile asociate cu astfel de perioade de nefuncționare și le-au comparat cu costurile asociate cu sursele tradiționale de combustibil. Au descoperit că, în majoritatea cazurilor, sursele regenerabile de energie sunt mai ieftine.
Pentru a găsi adevăratele costuri ale trecerii la resurse regenerabile, cercetătorii au analizat rezultatele studiilor privind costurile asociate diferitelor moduri în care companiile electrice ar trebui să facă față întreruperilor din cauza vremii nefavorabile și a altor factori. Apoi au împărțit aceste costuri în trei categorii: gestionarea surselor neregulate, utilizarea surselor regenerabile de energie pentru a satisface cerințele maxime și integrarea cu rețeaua existentă.
Aplicând aceste categorii infrastructurilor existente, cercetătorii au găsit o gamă largă de posibilități. De asemenea, au descoperit că multe utilități ar putea trece cu ușurință la sisteme regenerabile, în timp ce unele vor avea o serie de probleme. Dar, mai important, nu au găsit dovezi care să sugereze că costurile medii în întreaga industrie ar fi mai mari decât costurile suportate în prezent.
Citește și:
Vor putea zidurile să stocheze energie? Cercetătorii au transformat o cărămidă într-o baterie