„Țipetele blestemaților”. Aceasta este lumea stranie a muzicii create de inteligența artificială
Inteligența artificială este folosită pentru a crea cântece noi, interpretate aparent de Frank Sinatra și alte legende ale muzicii care au murit de foarte mult timp. Tehnologia „deepfake” este un truc ce ar putea schimba muzica populară pentru totdeauna.
„Este vremea Crăciunului! Este vremea pentru jacuzzi!”, poate fi auzit cum cântă Frank Sinatra. Cel puțin, pare că este el.
Cântecul de față nu este unul autentic, ci un fals convingător creat de „compania de cercetare și implementare” OpenAI, al cărui proiect Jukebox folosește inteligența artificială pentru a genera muzică, cu tot cu versuri, într-o varietate de genuri și stiluri muzicale. Alături de Sinatra, Jukebox a produs așa-numite „deepfakes” ale lui Katy Perry, Elvis, Simon and Garfunkel, 2Pac, Céline Dion și mulți alții.
„Ca piesă de inginerie, este cu adevărat impresionantă”
După ce a instruit algoritmul cu ajutorul a 1,2 milioane de cântece de pe web, cu versuri și metadate corespunzătoare, proiectul poate produce un sunet brut de câteva minute, pe baza informațiilor primite. Spre exemplu, dacă algortimul primește Queen, Dolly Parton sau Mozart, ceea ce vom obține va fi o aproximare în extrema cealaltă, potrivit The Guardian.
„Ca piesă de inginerie, este cu adevărat impresionantă. Pur și simplu, un semnal audio este descompus într-un set de lexeme de muzică, un fel de dicționar, în trei straturi diferite de timp, oferind un set de fragmente de bază care este suficient pentru a reconstrui muzica care i-a fost alimentată. Algoritmul poate apoi rearanja aceste fragmente, pe baza stimulentului introdus de om. Așadar, dă-i ceva de la Ella Fitzgerald și algoritmul va găsi fragmentele relevante din dicționar pentru a crea ceva în acel stil muzical”, a explicat dr. Matthew Yee-King.
S-ar putea să pierdem ceva fundamental pentru muzică
Pe cât de uimitoare este această performanță tehnologică, unele mostre muzicale, în special cele cu vocile artiștilor care au murit în urmă cu foarte mult timp, sună de parcă ar fi niște fantome triste pierdute pentru totdeauna într-o mașinărie, bolborosind clișee banale. „Țipetele blestemaților”, este un comentariu la una dintre mostrele în stilul lui Sinatra, care pot fi ascultate aici.
Totuși, tehnologia „deepfake” duce la întrebări și mai complicate. Ce anume îl poate face pe un artist mai special? De ce reacționăm la anumite stiluri sau tipuri de muzică, și ce se întâmplă atunci când muzica poate fi create la comandă? Yee-King își imaginează mașinării capabile să genereze piesa muzicală perfectă, în funcție de setările selectate, ceva care este deja dezvoltat de compania start-up Endel, precum și vedete pop care folosesc modelul de inteligență artificială pentru a prezice ce melodii vor fi populare sau la ce reacționează diferite grupuri demografice.
Însă, dacă pierdem toată emoția investită în ceea ce fac artiștii și partea umană a creației, s-ar putea chiar să pierdem ceva fundamental pentru muzică.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Primul articol de opinie scris în totalitate de un robot. „Eradicarea omenirii pare un efort inutil”
Premieră pentru astronomie. Inteligența artificială tocmai a confirmat existența a 50 de noi planete
Inteligența artificială a „readus la viață” 54 de împărați romani. Imaginile sunt uimitoare