Pericolele recunoașterii faciale. Bărbații care lucrau la un start-up au folosit tehnologia pentru a-și hărțui colegele
Avansurile tehnologiilor de recunoaștere facială aduc în discuție și posibilitatea folosirii acesteia pentru încălcarea intimității.
Angajații de la start-up-ul de securitate Verkada din Silicon Valley, California, sunt acuzați că ar fi folosit camerele de securitate echipate cu softuri de recunoaștere facială care se aflau în posesia companiei pentru a face poze femeilor care au lucrat la companie și pentru a face comentarii de natură sexuală despre acestea, notează Futurism.
Un director de vânzări la Verkada, o compania care produce și comercializează camere de securitate și software-uri de recunoaștere facială către alte companii, agenții guvernamentale și departamente de poliție, a făcut o poză unei colege folosindu-se de una dintre camerele pe care compania le folosește în propriul sediu. Ulterior a postat respectiva imagine pe canalul de Slack al companiei alături de comentarii sexuale explicite, după cum relatează site-ul Motherboard.
Aparent, alți angajați au urmat exemplul și au făcut același lucru cu alte femei din companie. Același site suține că respectivi angajați, care au abuzat de softurile companiei, lucrează în continuare pentru Verkada.
Silicon Valley, locul în care se întâlnesc cele mai rele impulsuri umane
Incidentul, și lunile care au durat pentru a-l prezenta companiei, potrivit unui raport complet al evenimentelor realizat de către IPVM, arată întâlnirea a mai multor tendințe toxice din Silicon Valley. În cazul Verkada, după cum explică mai mulți angajați care au vorbit cu reporterii de la Motherboard, s-a format o cultură misogină omniprezentă, asemănătoare frățiilor din filmele americane. De asemenea, subliniază acești angajați, astfel de incidente, precum cele care sunt acum în centrul atenției, ilustrează modul în care tehnologia de ultimă oră poate fi utilizată pentru a exploata și a abuza pe cei din jur.
„Cea mai proastă parte a acestui fapt a fost că părea că oamenii din acestă companie au continuat să fie sărbătoriți (n.r. pentru abuzurile lor) și să rămână în funcții de conducere. Astfel managementul a făcut ca cultura toxică să fie normalizată”, a declarat unul dintre angajații Verkada, care a explicat că și-a dat demisia din cauza evenimentelor la care a fost martor.
Cei patru bărbați responsabili de hărțuirea sexuală și-au păstrat slujbele, dar și-au pierdut unele dintre opțiunile legate de, relatează Motherboard. Pentru femeile din companie și pentru cei afectați de hărțuire, încercările de îmbunătățire a culturii la locul de muncă nu au reușit. Aparent, posibilitatea de a câștiga bani foarte mulți este cea care întreține acest climat toxic în cazul Verkada și în Sillicon Valley.
Citește și:
Decizia unei instanțe: Folosirea tehnologiei de recunoaștere facială încalcă drepturile omului
Măștile ne protejează de algoritmii de recunoaștere facială
IBM nu mai oferă sisteme de recunoaștere facială statului american
Poliţia Română cumpără un sistem de recunoaştere facială pentru a obţine date din Facebook