Prima hologramă funcțională folosită în Romania. Aplicația AR care îți permite să te distrezi împreună cu artiștii tăi preferați
Un proiect unic în România a fost lansat recent. Este vorba de CatMusic.AR, o aplicație interactivă prin care utilizatorii pot interacționa, prin intermediul unei holograme funcționale, cu artiști români, făcând filme și fotografii împreună cu ei.
Prima hologramă funcțională disponibilă alături de care utilizatorii aplicației Catmusic.AR pot să facă poze, gif-uri amuzante sau chiar să danseze este cea a cântăreței Cleopatrei Stratan (HoloCleopatra).
„Sunt foarte mândră și onorată că fac parte din acest proiect interactiv și sunt foarte fericită că am dat startul. Noul app vă pregătește caracteristici și funcții noi și multe alte personaje surpriză. Sper ca publicul să găsească această platformă utilă, distractivă și eficientă, astfel încât să devină virală și să ajungă pretutindeni”, a declarat Cleopatra Stratan.
Prima aplicație AR este destinată atât celor mici, cât și celor mari, putând fi descărcată gratuit din Google Play și App Store, pentru a fi folosită de oriunde.
Aplicația Catmusic.AR, dezvoltată de Holosee
Catmusic.AR, prima aplicație lansată cu HoloArtiști, a fost dezvoltată de către Holosee, o companie românească.
Am inceput proiectul Holosee in 2015 când nu exista noțiunea de holograme pentru realitate augmentată sau volumetric video. În 2017, am reușit să luăm o investiție care ne-a permis să dezvoltăm tehnologia de la stadiu de prototip la un produs comercial. Tehnologia dezvoltată de Holosee permite să interacționezi cu holograme AR într-un fel care poate fi descris ca secvențele din filmele S.F. pe care le urmăream cu fascinație în copilarie. Acum, acele secvențe care pentru un copil păreau magie, nu mai sunt domeniul ficțiunii, ci o realitate tehnologică, iar noi suntem foarte mândri că am putut contribui la dezvoltarea acestei tehnologii. Avansurile tehnologice din ultimii ani au produs și ochelari AR compacți, precum Nreal sau Hololens2, care sunt mai ușor de folosit și fac experiența mult mai plăcută. Iar acum lansăm un proiect unic în România sub forma aplicației Catmusic.AR care permite utilizatorilor să se filmeze interacționând cu hologramele artiștilor preferați sau să facă poze cu ei, prima hologramă lansată fiind cea a Cleopatrei Stratan”, a afirmat Andrei Boruzescu, CEO Holosee.
72 de camere video, folosite pentru a crea o singură hologramă
Procesul de captură al hologramelor a început în studioul dedicat acestui nou proiect ambițios. 72 de camere video profesionale cu rezoluție 4K – Ultra HD asigură atât nivelul optim de informație vizuala, cât și o experiență unică multisenzorială.
Etapele principale ale acestui proiect – înregistrarea, calibrarea și sincronizarea materialelor – sunt urmate de generarea hologramelor ce implică procesarea unui volum de date RAW de aproximativ 2-4 TB.
„Tehnologia Holosee a fost dezvoltată de la zero și include un protocol de streaming proprietar care permite livrarea hologramelor volumetrice la cel mai avansat nivel de calitate și rezoluție de pe piață, acordând în același timp și o atenție deosebită eficientizării cerințelor de bandwidth și rata transferului de date. Este nevoie doar de 18Mbit/sec, ceea ce înseamnă că orice user cu acces la conexiune 4G sau WiFi poate experimenta hologramele. Acum plănuim să reducem timpul de procesare prin implementarea unor noi funcții de automatizare”, a precizat Alexandru Aurelian Ispas, CTO Holosee
Metoda tehnică folosită, produce rezultate superioare calitativ, spre deosebire de vechile abordări care foloseau fotogrametria, având astfel un nivel semnificativ mai mic de artefacte vizuale, dar și un nivel de fotorealism mult mai ridicat. „Momentan este singura metoda de a produce holograme AR volumetrice care trec peste efectul ‘Uncanny Valley’, cunoscut din industria VFX/CGI”, a adăugat Mihail Balan, Managing Partner/Systems architect.