Home » Lumea digitală » Medicamentul proiectat de un AI a ajuns în faza testelor clinice

Medicamentul proiectat de un AI a ajuns în faza testelor clinice

Medicamentul proiectat de un AI a ajuns în faza testelor clinice
Credit foto: Pixabay
Publicat: 09.10.2020

Un medicament dezvoltat exclusiv de un sistem bazat pe inteligența artificială va intra, în premieră, în teste clinice, pe oameni.

Substanța, numită DSP-1181 și gândită pentru a trata tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC), a fost descoperită folosind sistemul AI dezvoltat de compania biotech Exscientia, din Oxford, Marea Britanie, transmite The Telegraph.

Potrivit CSID, tulburarea obsesiv-compulsivă este o afecţiune comună, cronică şi de lungă durată, în care o persoană are gânduri incontrolabile, persistente (obsesii) şi comportamente pe care simte nevoia de a le repeta (compulsii). Potrivit estimărilor, 2-3% din populația lumii suferă de TOC.

Nu știe, deocamdată, dacă un medicament dezvoltat de AI este mai eficient decât unul obținut în mod tradițional, de aceea testele sunt considerate un moment foarte important în medicină.

Medicamentul, dezvoltat de compania Sumitomo Dainippon Pharma în partaneriat cu Exscientia, a fost gata în 12 luni, un proces care în mod normal durează cinci ani.

Exscientia lucrează și cu alte nume mari din industria farmaceutică la dezvoltarea de medicamente. Exemple sunt Bayer, GlaxoSmithKline (care oferă un medicament eficient împotriva TOC, Seroxat) sau Sanofi.

Inteligența artificială nu este recunoscută ca inventator

Sistemele AI nu dezvoltă doar medicamente, ci și alte lucruri. DABUS, un sistem bazat pe inteligență artificială, a inventat două produse: un ambalaj de mâncare care își schimbă forma și o lanternă de urgență.

Citește continuarea pe Go4it!

Inteligenţa artificială poate face diferenţa dintre fibrilaţia artificială şi ritmul normal EKG

Ce impact va avea inteligenţa artificială asupra medicinei

Un sistem de inteligenţă artificială s-a descurcat mai bine decât 15 dintre cei mai buni doctori la identificarea afecţiunilor medicale grave

Savanţii sunt cu un pas mai aproape de a face inteligenţa artificială să fie asemenea creierelor noastre

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase