Inteligența artificială a „readus la viață” 54 de împărați romani. Imaginile sunt uimitoare
Împărații Romei antice au fost „readuși la viață” prin intermediul unui algoritm care le-a reconstruit fețele. Imaginile extrem de realistice îi arată, printre alții, pe Caligula și Nero.
Trăsăturile acestor conducători morți de mult timp au fost păstrate în sute de sculpturi, dar chiar și cele mai detaliate dintre acestea nu exprimă cum arătau de fapt acești bărbați atunci când trăiau. Pentru a explora acest aspect, Daniel Voshart, un designer Canadian, a folosit algoritmi într-o rețea neurală.
În această rețea, numită Artbreeder, algoritmii au analizat în jur de 800 de busturi pentru a crea trăsături faciale, piele și culori ale părului mai realistice. Voshart a retușat modelele rezultate în Photoshop, adăugând detalii provenite din monede, operă de artă și descrieri scrise despre împărați din texte istorice, astfel încât portretele să fie mai „vii”.
Crearea fiecărui portret a necesitat în jur de 16 ore
Busturile preferate de Voshart au fost făcute atunci când împărații încă trăiau.
Pentru culoarea pielii, designerul a oferit rețelei Artbreeder o imagine de referință sau i-a permis să „ghicească” cum să distribuie nuanțele astfel încât suprafața modelului să fie asemănătoare cu pielea umană.
„Pot schimba culoarea pielii și etnia oarecum manual”, a spus Voshart. Găsirea operelor de artă și textelor de referință pentru împărați a durat aproximativ două luni, iar crearea fiecărui portret a necesitat în jur de 16 ore, a mai adăugat Voshart.
O față „mai degrabă agreabilă decât atractivă”
Pentru împăratul Caligula, care a condus din 37 până în 41 e.n., Voshart a ajustat modelul făcut de Artbreeder cu ajutorul descrierilor care includeau un „cap deformat, ochi adânciți” și „ochi care pot tortura”, dintr-o lucrare publicată în 1928 în jurnalul Studies in Philology, potrivit Science Alert.
Nero, împărat din 54 până în 68 e.n., avea un maxilar mai rotunjit, piele care era „pistruiată și respingătoare”, precum și o față care era „mai degrabă agreabilă decât atractivă”, potrivit lucrării din 1928.
Vă mai recomandăm să citiți și:
A fost descoperită o încăpere secretă în Domus Aurea, celebrul palat al lui Nero
Descoperirea care dă peste cap teoria destrămării Imperiului Roman