Cu cel mai mare număr de mențiuni, SQL, Java și JavaScript sunt cele mai căutate limbaje de programare de către angajatori, în toată perioada de izolare, conform unui studiu al școlii dde programare Codecool.
La șase luni de la startul pandemiei, domeniul IT a rămas printre puținele aproape total neafectate, alături de pharma, ecommerce și curierat. Analizând piața forței de muncă înainte și la sfârșitul perioadei de izolare, Codecool, școala de programare care la sfârșitul anului trecut anunța un deficit de 15.400 de programatori în piață, a realizat un studiu care prezintă cele mai căutate limbaje de programare în cerințele angajatorilor din IT în 2020, cât și cum au evoluat de la începutul anului.
Folosit pentru gestionarea și interogarea bazelor de date, SQL (Structured Query Language) înregistrează un salt în popularitate în acest an, cu 2.057 de anunțuri pe site-urile de profil, fiind căutat în special în rândul organizațiilor care lucrează cu date de volume foarte mari. Astfel, joburile de SQL developer, developer, data analyst, business intelligence (BI) analyst sau database administrator (DBA) sunt se numără printre specializările aflate și ele la mare căutare.
Al doilea cel mai căutat limbaj, Java, este unul dintre cele mai populare limbaje de programare din lume, fiind folosit pentru aplicații de desktop cu interfață grafică, aplicații de mobil sau aplicații și chiar servere web. La finalul lunii iunie, erau înregistrate 1.732 de anunțuri pentru locuri de muncă ce necesită cunoștințe avansate în acest limbaj.
Pe locul trei se situează JavaScript, limbajul folosit în special de către front-end developers pentru a adăuga elemente dinamice site-urilor web. Cu peste 1,5 miliarde de site-uri live, număr care continuă să crească în fiecare zi, JavaScript este un limbaj care oferă foarte multe oportunități de carieră, cu 1.603 de anunțuri pe site-urile de profil.
Dintre zecile de limbaje de programare disponibile pe piață, cele trei limbaje menționate mai sus, cărora li se adaugă Python, Go, Rust și suita C (C, C++, C#) sunt printre cele mai importante, cu ajutorul cărora au fost scrise multe dintre aplicațiile și site-urile pe care le folosim zilnic și care sunt în continuă dezvoltare și în prezent.
În ceea ce privește topul specializărilor căutate de angajatori, acesta este constituit din Cloud Computing, DevOps și Business Intelligence, cele trei fiind la fel de căutate atât la începutul, cât și la sfârșitul perioadei de izolare, potrivit Mediafax.
Cloud computing se numără printre cele mai de viitor specializări ale momentului. Prin Cloud computing înțelegem livrarea a mai multor servicii cu ajutorul internetului. Aceste resurse includ aplicații și metode folosite pentru stocarea datelor, severe, baze de date, networking și software. Printre cele mai folosite limbaje de programare pentru această specializare se numără SQL și Java, dar și PHP, Python sau JavaScript.
DevOps este una dintre specializările mai nou apărute în domeniul IT și a apărut datorită nevoii de a crea o punte de legătură între software development și IT operations. Pentru a avea succes în această specializare și a bifa cele două obiective Continuous Integration/Continuous Delivery (CI/CD), alegerea limbajelor de programare este esențială. Un inginer DevOps de succes va avea nevoie să cunoască câteva dintre următoarele limbaje: C/C++, Python, SQL, JavaScript, Java, PHP sau Ruby.
Specializarea de Business Intelligence se referă la tehnologiile, aplicațiile și practicile folosite pentru colectarea, integrarea, analizarea și prezentarea informațiilor de business. Scopul acesteia este să ajute companiile să ia decizii mai bune în ceea ce privește afacerile lor. Pentru această specializare, cele mai folosite limbaje de programare sunt cele legate de interogarea bazelor de date, precum SQL, dar și cele de scripting precum JavaScript și PHP.
La capitolul cele mai căutate tehnologii, topul este deschis de platforma de cloud computing AWS, urmat îndeaproape de două tehnologii folosite în Front-end development precum Angular și React.
AWS (Amazon Web Services) este o platformă completă de cloud computing dezvoltată de către Amazon care include servicii de infrastructură, platforme și software-uri. Amazon Web Services poate oferi organizațiilor computing power, servicii de stocare a datelor și de dezvoltare de conținut. În prezent, AWS se numără printre cele mai de succes și mai folosite tehnologii pentru Cloud Computing.
Angular se numără în prezent printre cele mai folosite tehnologii de către web developers. Acesta este un framework structural pentru aplicații web dinamice, folosit în special de către Front-end developers.
React.js este o bibliotecă open-source JavaScript folosită pentru crearea interfețelor de utilizator în special în cazul aplicațiilor single-page. React le permite dezvoltatorilor să creeze aplicații web care să poată schimba date, fără să reîncarce pagina de web. Scopul principal al acestei tehnologii folosite de către Front-end developers este să fie rapidă, extensibilă și simplu de utilizat.
În ceea ce privește joburile din IT care pot fi obținute în cazul unei specializări în cele mai căutate limbaje de programare enumerate mai sus, printre acestea se numără SQL Developer, Analist de Date, Analist de Baze de Date, dar și Java Developer, Programator Full-Stack sau Programator Front-end. Este important de menționat faptul că sunt foarte puțini programatori de succes care sunt specializați într-un singur limbaj de programare. Cei mai mulți cunosc cel puțin două sau trei limbaje în care pot programa fără probleme, sau sunt Full Stack Developers, de aici și numărul mare de oportunități în ceea ce privește joburile.