Poliția din Canada a acuzat un bărbat de „depășirea vitezei” și „condus periculos” după ce a fost găsit în timp ce dormea la volanul mașinii autonome, în timp ce vehiculul se deplasa cu 150 km/h pe o autostradă din provincia canadiană Alberta.
După ce au anunțat acuzațiile, polițiștii au declarat că la data de 9 iulie au primit o plângere privind un autoturisum Model S Tesla care circula cu viteză excesivă pe o autostradă, în apropiere de orașul Ponoka.
„Mașina părea să se conducă singură, deplasându-se cu peste 140 de km/h, ambele locuri din față fiind înclinate și ambii ocupanți dormind”, a arătat comunicatul poliției din Canada (RCMP).
După ce polițiștii au încercat să atragă atenția șoferului cu semnale luminoase, vehiculul și-a mărit viteza până la „exact” 150 km/h, potrivit RCMP. Limita de viteză pe majoritatea autostrăzilor din Canada este de 110 km/h.
Șoferul, un tânăr de 20 de ani din Columbia Britanică, a fost acuzat de depășirea limitei de viteză și a primit o suspendare de 24 de ore a permisului pentru că a condus în timp ce era obosit.
Totodată, șoferul a mai fost acuzat și de faptul că a condus periculos, bărbatul fiind programat să apară în instanță în luna decembrie.
Apariția tot mai deasă a mașinilor autonome pe autostrăzi și șosele, tendință inițiată de compania de mașini electrice Tesla a lui Elon Musk, a reprezentat o provocare pentru autoritățile care încearcă să stabilească siguranța și eficiența sistemelor de la bordul vehiculelor.
În ianuarie, un șofer din Ontario a fost acuzat de faptul că a condus periculos după ce agenții l-au surprins în timp ce folosea ambele mâini pentru a-și curăța dinții în timp ce vehicul se deplasa cu 135 km/h.
Cu două luni mai devreme, un vehicul Tesla a fost surprins în timp ce se deplasa pe contrasens, fără șofer.
În SUA, oficialii anchetează mai multe accidente mortale în care funcția „autopilot” a fost implicată, inclusiv un accident în care șoferul folosea opțiunea pentru a se juca pe telefon, scrie The Guardian.
„Deși producătorii de noi vehicule au implementat sisteme de siguranță, acele sisteme sunt doar atât și nimic mai mult. Nu sunt sisteme autonome. Responsabilitatea condusului încă trebuie să existe”, a declarat Gary Graham, inspectorul șef al RCMP.
Tesla a lansat un sistem gigant de baterii pentru a stoca energia regenerabilă
Tesla a vândut mașini Model S deși ar fi știut că bateriile ar fi putut lua foc