Oracle va cumpăra TikTok, câștigând războiul licitațiilor împotriva Microsoft – surse
Autoritățile americane au decis că Tik Tok va putea funcționa în continuare doar dacă va fi deținut de către o companie de pe teritoriul său.
Proprietarul TikTok a ales Oracle în locul Microsoft ca partener tehnologic american care ar putea ajuta la menținerea popularității aplicației în SUA, potrivit unei surse familiare cu acordul care nu a fost autorizată să vorbească public despre aceasta, citată de către Tech Xplore.
Microsoft a anunțat duminică că oferta sa de a achiziționa operațiunile americane ale TikTok a fost respinsă. Vestea vine cu puțin înainte ca Donald Trump să propună un plan de interzicere a aplicației în SUA din cauza suspiciunilor legate de spionaj. Walmart, care plănuia să se asocieze cu Microsoft pentru achiziție, a declarat duminică că „continuă să fie interesat de o investiție în TikTok”.
Controverse legate de securitatea națională
Administrația Trump a amenințat că va interzice TikTok până pe 20 septembrie și a ordonat ByteDance, deținătorul aplicației, să-și vândă afacerea din SUA, pretinzând riscuri de securitate națională datorate faptului că este parte a unei companii chineze. Guvernul își face griji cu privire la transmiterea datelor utilizatorilor către autoritățile chineze. TikTok neagă că este un risc de securitate națională americană și a dat în judecată guvernul federal.
Nu este clar dacă acordul propus va acoperi doar operațiunile TikTok din SUA și, dacă da, cum va fi împărțit de restul platformei de socializare, care este populară în întreaga lume. ByteDance deține, de asemenea, o aplicație video similară, Douyin, pentru piața chineză.
Casa Albă a sancționat o serie de companii chineze, inclusiv producătorii de echipamente de telecomunicații Huawei și ZTE și aplicația de mesagerie WeChat, din cauza îngrijorării că ar permite autorităților chineze să obțină date despre utilizatorii americani. Parlamentarii republicani și democrați și-au exprimat îngrijorarea cu privire la cenzură și la confidențialitatea utilizatorilor.TikTok neagă faptul că a împărtășit datele utilizatorilor cu guvernul chinez sau că ar face acest lucru dacă i s-ar cere. Compania spune că nu a cenzurat videoclipurile la cererea autorităților chineze și insistă că nu este o amenințare la adresa securității SUA.
TikTok a dat atacat în instanță oprirea interdicției de funcționare, dar nu și ordinul de vânzare. Negocierile au fost complicate de mai mulți factori, inclusiv de cererile repetate ale lui Trump ca guvernul SUA să primească o „parte” a sumelor oferite pe aplicație. Experții explică faptul că o cerere este fără precedent pentru un președinte american.
Citește și:
La ce riscuri se expun utilizatorii Tik Tok?
Tik Tok se află din nou în centrul unui scandal. Aplicația acuzată din nou de colectare de date
Donald Trump a fixat un termen pentru vânzarea filialei din SUA a TikTok
Reacția TikTok după ce Instagram a copiat aplicaţia şi a lansat Reels