Măștile care ne projează de coronavirus sunt utile și împotriva algoritmilor de recunoaștere facială.
Organizația a analizat 89 de sisteme de recunoaștere facială, dezvoltate de companii precum Panasonic, Canon sau Tencent și a descoperit că între 5 și 50% din cazuri algoritmii nu reușeau să potrivească imaginea unei persoane cu mască de imaginea aceleiași persoane fără mască.
Companiile au început să dezvolte tehnologii pentru a identifica oamenii care poartă măști. NIST vrea să vadă, în toamnă, cât de eficiente sunt acestea, transmite Venture Beat.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat șase milioane de imagini folosite în cercetări anterioare. Au fost folosite nouă modele diferite de măști, cu culori și forme diferite, asemănătoare cu cele folosite de oameni în viața reală.
În cazul persoanelor fără măști pe față, cei mai buni algoritmi disponibili pe piață au greșit în doar 0,3% din cazurile când le-au fost arătate două imagini diferite ale aceluiași om. Când au fost aplicate măști, algoritmii de top au greșit în 5% din cazuri.
Sistemele de recunoaștere facială mai puțin precise au identificat corect oamenii cu măști în doar 50% din cazuri.
Firmele care produc astfel de tehnologii se adaptează deja la situație, fiind susținute de investitori. Firma Corsight AI din Israel a dezvoltat deja tehnologii care permit identificarea persoanelor ale căror fețe sunt acoperite de măști, ochelari sau vizoare din plastic. Firma a primit recent o nouă rundă de investiții.
Erorile sistemelor de recunoaștere facială au dus la arestarea uei persoane nevinovate
IBM nu mai oferă sisteme de recunoaștere facială statului american
Un tricou face purtătorii invizibili în faţa sistemelor de recunoaştere facială
Poliţia Română cumpără un sistem de recunoaştere facială pentru a obţine date din Facebook