Home » Lumea digitală » Cele mai sigure moduri de a lucra de acasă, pe timp de pandemie. Windows 10, printre soluţiile de securitate cibernetică

Cele mai sigure moduri de a lucra de acasă, pe timp de pandemie. Windows 10, printre soluţiile de securitate cibernetică

Cele mai sigure moduri de a lucra de acasă, pe timp de pandemie. Windows 10, printre soluţiile de securitate cibernetică
Pandemia a dus la o reorganizare a modului de muncă folosit de către multe companii.
Publicat: 10.06.2020

Pandemia a dus la o reorganizare a activității multor companii.

Pandemia de COVID-19 prin care trecem acum a schimbat modul în care mulți dintre noi ne desfășurăm activitatea profesională. În aceste zile, unii dintre noi am trecut de la munca de birou la munca de acasă, iar asta vine la pachet cu o serie de provocări. În acest articol ne vom concentra atenția asupra problemelor legate de securitatea cibernetică.

Trecerea bruscă la munca de la distanță se dovedește o provocare pentru multe companii, mai ales pentru cele care nu și-au configurat anterior activitatea astfel încât aceasta să poată avea loc și în afara biroului. O soluție de compromis în această situație este reprezentată de către Desktop-ul Virtual Windows, un serviciu care ne permite să accesăm fișierele și programele de pe computerele de la muncă de pe orice alte dispozitive, notează i2e Consulting.

Desktop-ul Virtual Windows, o soluție cibernetică la îndemână

Desktop-ul Virtual Windows (WVD) este un serviciu complex de accesare de la distanță care rulează în Azure, fiind o platformă simplificată care poate susține programele din pachetul Office. Experții sunt de părere că în acest fel informațiile personale, dar și cele de la muncă sunt în siguranță în fața unor atacuri.

Securitatea reprezintă o caracteristică importantă a WVD, experții explicând că aceasta este conectată la serviciile Microsoft 365 Security, ceea ce înseamnă că printre măsurile de securizare a datelor se numără: autentificare multifactor, accesul condiționat și bazat pe roluri.

În ceea ce privește experiența utilizatorilor, experții, dar și care care folosesc desktop-ul virtual sunt de acord că aplicațiile și aplicațiile accesate prezintă timp de reacție relativ buni.

Sfaturi pentru a crește securitatea muncii de acasă

Cum am spus și mai sus, trecerea de la munca de la birou la cea de acasă ridică un număr de probleme, unele dintre acestea vizând performanța și securitatea dispozitivelor și aplicațiilor folosite. ComputerWorld ne oferă o serie de sfaturi pentru această perioadă care ar putea crește gradul de securitate al computerelor personale sau ale companiei pe care le folosim acum.

1. Informarea

La fel ca în cazul activității de la birou este important să fim conștienți că securitatea datelor personale sau a muncii noastre poate fi pusă în pericol de către email-uri, link-uri sau fișiere din surse suspecte. În plus, experții ne recomandă să nu accesăm rețelele Wi-Fi publice și în ceea ce privește rețelele de acasă să ne asigurăm că acestea au un grad de securitate și criptare adecvat.

2. Acces la VPN

Pentru a crește securitatea datelor personale experții ne recomandă să apelăm la rețele virtuale private (VPN), acestea asigură

  • Mascarea IP-ului utilizatorilor
  • Criptarea transferurilor de date
  • Ascunderea locației fizice a utilizatorilor

3. Programe de securite

Experții ne recomandă ca programe antivirus să fie instalate pe toate dispozitivele pe care le folosim la muncă și nu numai, astfel, ar trebui să fim feriți de atacuri malware sau ransomware.

4. Verificarea parolelor

Parolele reprezintă o parte importantă a sistemelor de securitate și autentificare, totuși, există pericolul ca acestea să fie vulnerabile în fața atacurilor. Printre soluțiile recomandate se numără folosirea unor coduri alfanumerice pentru conectare și autentificarea în doi pași.

5. Update-uri

În ceea ce privește activitatea noastră de zi cu zi, update-urile reprezintă o parte importantă a securității dispozitivelor. Din această cauză este recomandată instalarea celor mai noi update-uri atunci când acestea apar, fie dacă ele privesc sistemele de operare sau doar anumite programe sau aplicații.

6. Serviciile de cloud

Pentru a acoperi cazurile în care atacurile informatice sau pur și simplu defecțiunile pot pune în pericol informațiile noastre, experții ne recomandă să apelăm la serviciile de cloud pe cât de des posibil. În acest fel datele nu vor fi pierdute sau alterate fără acordul celor care au dreptul să facă asta.

7. Wi-Fi-ul de acasă

Routerul de acasă poate să reprezinte la rândul său ținta unor atacuri așa că ar fi recomandat să creștem securitatea acestor rețele prin schimbarea parolelor.

8. Copiile de rezervă

Fie că vorbim de serviciile online care asigură păstrarea informațiilor pe care le folosim, fie că apelăm la diferite forme de stocare externă este important să avem copii de rezervă ale datelor pe care le folosim în activitatea noastră profesională.

9. Evită memoriile USB

Acest tip de memorie externă poate să reprezinte un factor de vulnerabilitate pentru computerele noastre, Departamentul Securității Naționale al SUA a prezentat în detaliu pe site-ul său pericolele la care se expun utilizatorii.

10. Planuri în caz de urgență

Dat fiind faptul că multe companii nu au fost pregătite pentru această trecere este importantă pregătirea unor planuri în caz de urgență care să acopere eventualele probleme cu rețelele, echipamentele, programele sau aplicațiile.

Citește și:

De ce angajaţii preferă să lucreze de acasă după relaxarea măsurilor

Cum să munceşti eficient de acasă. Productivitate este peste medie

Compania în care se poate lucra definitiv de acasă

STUDIU. De ce anume le este dor cel mai mult angajaților care lucrează de acasă din cauza pandemiei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase