Home » Lumea digitală » O aplicaţie pentru monitorizarea pacienţilor COVID-19, dezvoltată la Cluj

O aplicaţie pentru monitorizarea pacienţilor COVID-19, dezvoltată la Cluj

O aplicaţie pentru monitorizarea pacienţilor COVID-19, dezvoltată la Cluj
Publicat: 27.04.2020
O echipă de IT-işti din Cluj a creat Spectro.Life, o soluţie gratuită pentru monitorizarea pacienţilor aflaţi în îngrijire acasă. Deocamdată, platforma poate fi folosită doar de cei aflaţi în izolare acasă.

Pacienţii cu COVID-19 ar putea fi trataţi acasă şi în România. O echipă de IT-işti din Cluj a găsit o soluţie prin care cei bolnavi pot fi monitorizaţi de medici de la distanţă. Este nevoie doar de o platformă online şi de un ceas smart.

Zsolt Kovacs, manager proiect, spune că platforma „arată diferiţi parametri care sunt folosiţi de medici. Am lucrat cu medici din România, Anglia, Franţa, Spania şi am implementat protocoalele necesare pentru limitele pe care le-au sugerat ei”.

Odată conectat, pacientul poate să-şi urmărească singur, pe aplicaţie, starea de sănătate.

„Noi utilizăm un protocol din Anglia care spune unde sunt limitele pentru condiţia verde, galben şi roşu. Aceşti indicatori îi poate utiliza şi pacientul, iar când datele lui ajung în zona galbenă sau roşie ar trebui să ia legătura cu medicul lui”, spune Zsolt Kovacs.

Utilizatorul va primi gratuit şi un ceas smart. Asociaţia Beard Brothers a început deja stângerea de fonduri.

„Aici am câteva ceasuri. Ceasurile pot să măsoare saturaţia de oxigen. Acesta este meniul în care dacă utilizatorul intră, poate să măsoare saturaţia de oxigen. Tocmai am luat o măsurare care mi-a arătat o saturaţie de oxigen de 99% care e foarte bună”, a adăugat Zsolt Kovacs.

Platforma a fost creată în colaborare cu mai mulţi medici din Europa, iar rezultatele sunt precise: „De exemplu eu fiind un ultramaratonist am o respiraţie foarte scăzută, respir rar. În momentul de faţă acesta mă pune într-o zonă roşie. De aceea nu este bine ca cineva să se uite doar la un singur parametru”.

Deocamdată, platforma este folosită doar de cei aflaţi în izolare acasă, potrivit Mediafax.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase