Unii experţi, dar şi mare parte dintre utlizatorii de computere, sunt de părere că Windows 10, produs de către Microsoft, este unul dintre cele mai bune sisteme de operare lansate pe piaţă până în prezent. Şi deşi este adevărat că multe dintre funcţiile acestuia au fost bine gândite şi permit utilizatorilor să folosească sistemul de operare fără prea multă bătaie de cap, unele dintre setările şi funcţiile enervante pot fi optimizate astfel încât să obţinem maximul de eficienţă de la Windows 10. PC Mag a creat o listă cu 5 astfel de setări.
În prezent, Microsoft îşi concentrează resursele pentru a oferi update-uri pentru Windows 10, ceea ce, în mod evident, se dovedeşte a fi un lucru cât se poate de bun. Totuşi, până la update-ul cu numărul 1903 din mai 2019, funcţia venea la pachet cu repornirea automată, ceea ce putea duce la pierderea unor informaţii şi documente.
Pentru a evita o astfel de problemă există două soluţii: prima ar fi să opriţi viitoarele update-uri ale sistemului de operare, o idee pe care nu o recomandăm. Cea de a doua soluţie este mai simplă şi nu pune în pericol funcţionarea sistemului de operare: folosirea funcţiei Active Hours, care permite instalarea upgrade-urilor în afara orelor obişnuite de activitate.
Sticky Keys poate fi activat atunci când apăsăm de cinci ori consecutiv Shift şi are rolul de a reduce nevoie de a tasta mai multe taste simultan, precum în combinaţia Ctrl+Alt+Del şi de a le putea apăsa consecutiv şi de a avea acelaşi efect.
Totuşi, dacă nu ştim aceste informaţii şi activăm această funcţie atunci când când ne apare pe ecrane există posibilitatea ca aceasta să devină extrem de enervantă. Soluţia pentru a împiedica această situaţie este simplă şi poate fi aplicată urmărind următorii paşi: Settings > Keyboard > Use Sticky Keys > Off > Turn on Sticky Keys when SHIFT is pressed five times. La ultimul pas trebuie să deselectezi opţiunea.
Windows 10 vine la pachet cu o serie de aplicaţii, multe dintre acestea pot fi extrem de utile atunci când suntem la muncă sau atunci când lucrăm la unele proiecte proprii, totuşi sunt unele aplicaţii pe care mulţi dintre noi nu le folosim şi asta deoarece folosim unele aplicaţii oferite de către terţi.
Aceste aplicaţii pe care nu le folosim ocupă memoria computerelor noastre şi împiedică funcţioanrea lor eficientă, în aceste condiţii cea mai bună decizie este reprezentată de către ştergerea acestora. Procesul este relativ simplu: Settings > Apps > Apps & Features şi de acolo putem şterege orie aplicaţie preinstalaă care nu ne este de folos.
În funcţie de computerul pe care îl folosim putem avea la dispoziţie mai multe opţiuni de conectare, totuşi Windows 10 oferă tuturor utilizatorilor un „pachet” minim care include două astfel de opţiuni: parola şi codul PIN.
Experţii sunt de părere că un cod PIN ne permite să ne conectăm mai repede, fără a ne periclita securitatea dispozitivului; iar procedeul prin care ne putem seta un astfel de cod este simplu: Settings > Accounts > Sign-in options > PIN > Add. Dacă aveţi deja un PIN, atunci Window vă va afişa opţiunea I forgot my PIN.
Cortana este funcţia pe care Microsoft a adăugat-o Windows 10 ca răspuns pentru Siri sau Alexa; permiţând utilizatorilor să efectueze căutări în fisierele personale dar şi pe internet.
În ciuda acestui fapt, unii utilizatori preferă să nu folosească această funcţie, iar procesul de dezactivare a acesteia urmează aceşti paşi: Taskbar > Cortana > Hidden.
Citeşte şi: