Roboţii şi inteligenţa artificială ocupă un spaţiu tot mai mare în economia globală, iar rolul tehnologiei poate fi văzut în toate ramurile producţiei economice. Opinia generală despre roboţi este că aceştia pot efectua sarcini repetitive şi că au probeme atunci când vine vorba de sarcini care presupun un grad mai mare de complexitate. Recent, un depozit din periferia Berlinului a prezentat un robot care pare a fi capabil să execute sarcini complexe într-un mod asemănător oamenilor, notează Techxplore.
„Pe măsură ce milioane de produse se deplasează prin depozite administrate de Amazon, Walmart şi alţi comercianţi de retail, lucrătorii cu salarii mici trebuie să se ocupe de obiectele aleatorii, de la haine şi încălţăminte la echipamente electronice, astfel încât fiecare articol să poată fi ambalat şi trimis pe drum. Maşinile nu s-au putut ridica la complexitatea sarcinii până acum”, au scris reporterii de la Nwe York Times.
Robotul din depozitul berlinez este atât de eficient datorită hardware-ului cu care este echipat: un braţ robotic industrial, un sistem de prindere prin aspiraţie şi un sistem de camere 2D. Toate acestea ar fi inutile fără o reţea neurală care să identifice şi să poată cataloga obiectele pe care le „vede”, pentru ca apoi să decidă ce trebuie să facă cu ele.
„Tehnologia trebuie să se adapteze la o mare varietate de forme şi dimensiuni ale produselor, în orientări în continuă schimbare. Un braţ robotic tradiţional poate fi programat pentru a executa aceleaşi mişcări precise din nou, din nou, dar va eşua în momentul în care va întâmpina orice abatere”, explică Karen Mao, într-un articoldin MIT Technology Review.
Citeşte şi: