Care este diferenţa dintre display-ul Super Retina OLED al Apple şi Dynamic AMOLED de la Samsung

02 02. 2020, 08:29

Smartphone-urile au schimbat profund lumea din jurul nostru, producătorii acestora reuşind să ne livreze dispozitve care au loc în buzunarele noastre şi care ne permit conexiuni extrem de rapide cu persoane din întreaga lume sau să efectuăm sarcini care în urmă cu un deceniu ar fi fost complicate chiar şi pentru computere. 

Apariţia smartphone-urilor a schimbat şi piaţa telecomunicaţiilor, producătorii care în urmă cu 15-20 de ani dominau piaţa, atât în ceea ce priveşte telefoanele de top, dar şi pe cele din gama medie astăzi sunt jucători marginali. Din această schimbare de paradigmă în fruntea competiţiei de află doi producători: Apple şi Samsung. Avantajele şi inovaţiile aduse de produsele acestora dau naştere unor discuţii extrem de lungi pe forumurile de specialitate, dar şi între utlizatorii de zi cu zi, dar în acest articol o să ne îndreptăm atenţia asupra diplay-urilor, mai exact asupra diferenţelor şi asemănărilor dintre Super Retina OLED al Apple şi Dynamic AMOLED de la Samsung.

Numele 

Pentru a înţelege diferenţele dintre cele două tipuri de dislplay-uri, trebuie să plecăm de la cel mai uşor de identificat aspect al acestora: numele. Astfel, atunci când vorbim despre Super Retina OLED şi Dynamic AMOLED, trebuie să înţelgem faptul că termenii folosiţi înaintea OLED sau AMOLED reprezintă o creaţie de marketing prin care companiile vor să atragă atenţia potenţialilor clienţi. În această situaţie, articolul va fi centrat pe tehnologiile folosite de către cele două companii.

OLED este acronimul pentru Organic Light-Emitting Diode (diodă organică emitentă de lumină), în timp ce AMOLED reprezintă acronimul pentru Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode (diodă organică emiţătoare de lumină cu matrice activă). Doar din nume putem identifica asemănările, dar şi o primă diferenţă. Astfel, tehnologia AMOLED reprezintă o versiune îmbunătăţită a tehnologiei OLED, la care se adaugă un strat suplimentar, o matrice de tranzistori cu film subţire. Trebuie precizat faptul că această matrice funcţionează într-un mod simiar întrerupătoarelor, controlând fluxul de energie electrică pe care îl primeşte fiecare pixel individual.

Cum funcţionează OLED şi AMOLED?

Deşi la prima vedere am putea spune că între cele două tehnologii nu există diferenţe majore, în realitate, situaţia este un pic mai complexă; experţii în tehnologie, dar şi utlizatorii obişnuiţi subliniază o serie de diferenţe care ar trebui luate în calcul atunci când vrem să ne cumpărăm un nou smartphone.

Panourile OLED folosesc diode realizate din materiale organice care emit lumină atunci când electricitatea trece prin ele, producând astfel imaginile pe care le vedem pe ecranele smartphone-urilor noastre. AMOLED foloseşte acelaşi principiu de bază, cu precizarea că matricea de tranzistori folosită permite controlarea fiecărui pixel individual. Această capacitate de a controla dacă un pixel este activ sau nu este cea care permite o claritate şi o profunzime mult mai mare a culorii. Mai exact, AMOLED perimite utilizatorilor să experimenteze culori mai naturale, dar şi unghiuri mai bune. Atunci când vorbim despre culori, trebuie să precizăm şi faptul că OLED redă nuanţe de negru mai profunde în comparaţie cu AMOLED, de asemenea, lumina solară se poate dovedi o problemă pentru cel din urmă.

Modul în care sunt controlaţi pixelii influenţează şi consumul de energie al celor două tehnologii. Astfel, atunci când ecranele OLED trebuie să arate culori întunecate consumă foarte puţină energie spre deloc, dar, din nefericire, atunci când trebuie să prezinte culori deschise, aşa cum întâlnim pe majoritatea site-urilor şi în majoritatea aplicaţiilor, consumul de energie poate creşte exponenţial. 

Testele de uzură efectuate asupra ecranelor are folosesc cele două tehnologii arată că ecranele OLED tind să fie mai uşoare şi flexibile în comparaţie cu AMOLED. Aceleaşi teste au arătat că OLED-urile au variaţii în timp în ceea ce priveşte echilibrul culorilor, dar şi că pot fi distruse foarte uşor de contactul cu apa.

Un alt aspect pe care atât producătorii, dar şi utlizatorii de smartphone-uri îl iau în calcul atunci când trebuie să aleagă între OLED şi AMOLED este cel al costurilor; conform experţilor, primul tinde să fie ceva mai ieftin în comparaţie cu cel de al doilea.

Concluzii

Cele două tehnologii, OLED şi AMOLED, au o multitudine de caracterisitici comune, pornind de la modul de funcţionare şi ajungând la modul în care reproduc culorile, iar aspectele pe care le-am subliniat, în care una dintre tehnologii părea că are un avantaj nu reprezintă un fapt care va rămâne stabil în timp şi asta din cauza faptului că în fiecare an producătorii livrează versiuni tot mai bune şi care promit să depăşească problemele semnalate la versiunile anterioare.

Pentru fanii celor două mari companii, Apple şi Samsung, alegerea unui nou telefon nu se reduce doar la tehnologia folosită pentru ecrane, producătorii investind în dezvoltarea unor tehnologii complementare care să limiteze potenţialele limite ale display-urilor folosite.

Citeşte şi:

Când se lansează noul Iphone 12 şi când apare în România

Au apărut deja specificaţiile noului Samsung Galaxy S20. Iată lista completă!

Motivele pentru care telefonul Xiaomi MI 10 te va face să uiţi de Samsung Galaxy S20

Samsung Display investeşte masiv într-o nouă generaţie de ecrane