Home » Lumea digitală » Windows 10 vine din cutie cu 13 setări care îţi încetinesc PC-ul. Iată cum să le modifici!

Windows 10 vine din cutie cu 13 setări care îţi încetinesc PC-ul. Iată cum să le modifici!

Windows 10 vine din cutie cu 13 setări care îţi încetinesc PC-ul. Iată cum să le modifici!
Publicat: 01.02.2020
Unele dintre setările standard ale Windows 10 împiedică funcţionarea acestuia la cele mai înalte cote.

De la lansarea sa în anul 2015, Windows 10 a reuşit să devină cel mai popular sistem de operare din lume, totuşi asta nu înseamnă că are parte de o serie de setări care îi afecteză funcţionarea şi îl împiedică să atingă parametrii de funcţionare optimi. Site-ul Tom’s Hardware a identificat 13 dintre aceste setări pe care le poţi modifica sau personaliza astfel încât computerul şi sistemul tău de operare să funcţioneze optim.

1. Deschideţi extensiile de fişiere şi fişierele ascunse

Windows 10 încearcă să simplifice pe cât posibil situaţia extensiilor diferitelor fişiere. Astfel, atunci când descărcăm şi deschidem o foaie de calcul, File Explorer ne va informa că este vorba despre o foaie de lucru Microsoft Excel, fără a ţine cont dacă este un fişier cu Excel 2003 cu extensia „xls” sau un fieşier creat cu o versiune de Excel mai nouă şi care are extensia „xlsx”.

Pentru a putea vizualiza din nou extensiile fişierelor tastează „file extensions” în caseta de căutare Windows şi dă click pe Show or Hide File Extensions şi deselectează Hide Extensions for Known File Types. Experţii recomandă ca în acest panou să verificăm şi opţiunea Show hidden files, folders and drives pentru a putea vedea toate fişierele sistemului.

2. Crearea scurtăturilor pentru programele pe care le folosim cel mai mult

Căutarea aplicaţiilor în caseta Windows se dovedeşte a fi o acţiune care ne facem să pierdem timp atunci când ne grăbim sau mai ales când programul pe care îl căutăm este unul pe care îl folosim foarte des. În această situaţie, crearea unor scurtături ne poate face să economisim timp.

Crearea acestor scurtături se dovedeşte a fi relativ uşoară, în primul rând trebuie să identifici opţiunea command şi să tastezi explorer shell:AppsFolder. O ferestră în care apar toate aplicaţiile instalate va apărea, iar de acolo poţi „trage” aplicaţiile favorite pe desktop. După aceasta, click dreapta pe pictograma aleasă şi selectează Properties, unde introduci o combinaţie de taste pentru a deschide respectiva aplicaţie: ALT + CTRL + LITERA (n.r pe care o vei alege tu). De exemplu, în cazul Microsoft Office Word poţi alege ALT + CTRL + W.

3. Scapă de ecranul de blocare inutil

La un anumit interval de inactivitate, Windows 10 blochează computerul şi îţi arată un wallpaper cu timpul şi unele notificări, în funcţie de setările pe care ţi le-ai ales. Pentru a deschide computerul poţi, în funcţie de modelul computerului, să îl deschizi cu ajutorul amprentei sau cu ajutorul recunoaşterii faciale. Totuşi, pentru acele cazuri în care aceste opţiuni nu sunt valabile, utilizatorii de Windows 10 trebuie să folosească codul PIN sau o parolă. 

În cazul în care vrei să nu mai ai de a face cu ecranul de blocare, tasteazăa regedi şi apasă ok. Odată deschis, Registry Editor trebui să introduci HKEY_LOCAL_Machine\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows pentru a crea o nouă opţiune: Personalization, dacă aceasta nu există. În această opţiune creează o valoare DWORD numită NoLockScreen pe care o setezi la 1.

4. Forţaţi Windows să închidă aplicaţiile la închidere

Atunci când închidem computerul ne aşteptăm ca acesta să se închidă fără a mai fi nevoie să ne întoarcem la tastatură. Totuşi, adesea, uităm unul sau mai multe programe şi trebuie să apăsăm butonul de „Shut down anyway”.

Pentru a evita această situaţie, caută Registry Editor, unde vei găsi opţiunea \HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop. Din acest punct trebuie să creezi opţiunea WaitToKillAppTimeOut, care trebuie setată la la 2000 milisecunde/2 secunde, după acest pas creează opţiunea HungAppTimeOut care de asemenea trebuie setată la 2000 milisecunde/2 secunde. Astfel, la închidere, aplicaţiile deschise vor fi oprite automat.

5. Modifică culoarea barei de activităţi

Bara de activităţi a Windows 10 vine în culoare standard alb, ceea ce pentru unii dintre utilizatori poate fi obositor sau plictisitor. Schimbarea acestor setărilor legate de culoare este uşoară: Settings >Personalization >Colors, iar acolo poţi alege culoarea favorită, după care selectezi opţiunile Start, Taskbar,  Action center şi Title bars and window borders.

6. Schimbarea browserului implicit

Statisiticile arată că Microsoft Edge este folosit de 4-6% de către utilizatorii de browserele la nivel global, dar marea masă preferă Chrome sau Firefox. 

Windows 10 deschide orice link şi chiar unele fişiere PDF sau .epub în Microsoft Edge în mod implicit, dar dacă preferaţi alt browser, schimbarea setărilor este, de asemenea, la îndemână. Astfel, trebuie să cauţi opţiunea Default apps, unde se află Web browser, dă click pe pictograma Microsoft Edge şi de acolo îţi poţi alege browserul favorit.

7. Împiedicaţi Windows-ul să redeschidă aplicaţii la repornire

În unele situaţii, când avem deschise mai multe programe în acelaşi timp, putem da un restart pentru a ne asigura că computerul nostru funcţionează fără probleme. Totuşi, după restart, sistemul de operare începe să redeschidă toate programele pe care le aveam deschise, ceea ce poate fi enervant şi chiar poate duce la o nouă blocare a activităţii computerului. 

Ce-i de făcut în această situaţie? Simplu, mergi la Setări şi de acolo urmează această secvenţă: Settings >Accounts >Sign-in Options, acolo vei vedea opţiunea Privacy subhead şi deselectează  Use my sign-in to automatically finish setting up my device and reopen my apps after an update or restart.

8. Controlează datele pe care Windowsul tău le trimite către Microsoft

În această lume a informaţiei, nu trebuie să ne mire faptul că Windows 10 acţionează ca un mic spion şi trimite către Microsoft datele legate de comportamentul nostru. 

Confidenţialitatea activităţilor noastre poate fi restabilită destul de simplu: navighează până la Settings >Privacy şi acolo dezactivează toate setările: Let apps use advertising ID, Let websites provide locally relevant content, Let Windows track app launches şi Show me suggested content.

9. Crearea unui punct de restartare a sistemului

În anumite situaţii, un driver poate împiedica bootarea sistemului de operare sau împiedică funcţionarea optimă a acestuia. 

În această situaţie, una dintre soluţii este reprezentată de către reîntoarcerea Windows la o versiune anterioară cu ajutorul punctelor de restaurare a sistemului. Pentru a activa această funcţie este necesară tastarea comenzii restore point în bara de activitate şi deschiderea primului rezultat şi selectarea driverului de bootare, de regulă driverul C. Este recomandat un spaţiu de stocare liber de cel puţin 5 GB înainte de a apăsa Turn on system protection >Create pentru reîntoarcerea la o versiune anterioară.

10. Curăţarea spaţiului de stocare

Atunci când vine vorba de fişierele pe care le avem, spaţiul de stocare tinde să reprezinte o problemă conţinuă. Una dintre soluţii este reprezentată de către opţiunea Storage Sense, are permite stergerea acelor fişiere de care nu avem nevoie. 

Pentru a o activa trebuie să urmezi următorii paşi: Settings >System >Storage >Change how we free up space automatically >Storage Sense On. Ideal este setarea acestei opţiuni să astfel încât să opereze zilnic şi să şteargă, de asemenea, toate fişierele din recycle bin.

11. Reglarea scalării afişajului

Uneori, conform utilizatorilor, Windows 10 decide să seteze afişajul la 150% sau chiar mai mult. În această situaţie, soluţia este relativ simplă: Settings >System >Display  >Scale and layout, iar acolo poţi alege procentajul cu care eşti cel mai confortabil.

12. Activarea Modului Întunecat

Utilizatorii de Windows preferă în general textul negru pe fundal alb, dar acestă opţiune poate fi schimbată, de exemplu atunci când lucrăm într-un mediu cu lumină redusă, vorbim aici depre Modul Întunecat

Schimbarea acestor preferinţe este uşoară: Settings >Personalization >Colors >Dark/Light.

13. Folosirea amprentei sau recunoaşterii faciale pentru conectare

În ultimii ani, Microsoft a introdus driverele necesare pentru ca utilizatorii să se poată autentifica cu ajutorul amprentelor sau al recunoaşterii faciale. Activarea acestor funcţii este posibilă prin urmarea secvenţei: Settings >Accounts >Sign-in Options >Set up (Fingerprint or Face Recognition). Dacă nu foloseşti deja un cod PIN vei fi rugat să îţi setezi unul.

 

Citeşte şi:

Windows 10 are probleme atât de mari de securitate încât spionii americani au lansat un semnal de alarmă

Cum poţi face upgrade în mod gratuit la Windows 10

Mai apare sau nu Windows 11? Ce spun oamenii de la Microsoft

Windows 7 rămâne de azi fără suport tehnic. Îl poţi însă upgrada gratuit

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul lui medical
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul ...
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?
Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
David Lynch și universul muzical: „Îmi place să îl numesc experimentare”. „Muzica e magie”
David Lynch și universul muzical: „Îmi place să îl numesc experimentare”. „Muzica e magie”
David Lynch a iubit femeile poate la fel de mult ca filmele. A fost căsătorit de patru ori
David Lynch a iubit femeile poate la fel de mult ca filmele. A fost căsătorit de patru ori
Ce este tulburarea de depersonalizare? Medicii încă încearcă să deslușească misterul
Ce este tulburarea de depersonalizare? Medicii încă încearcă să deslușească misterul
Cel mai mare telescop din lume, amenințat de un proiect de energie regenerabilă
Cel mai mare telescop din lume, amenințat de un proiect de energie regenerabilă
Test de cultură generală. Ce este inflația?
Test de cultură generală. Ce este inflația?
Să fie o cască de stimulare a creierului răspunsul la depresie?
Să fie o cască de stimulare a creierului răspunsul la depresie?