Cercetătorii în domeniul neuroştiinţelor din cadrul Universităţii California de Sud propun o schimbare a paradigmei în care roboţii şi algoritmii de inteligenţă artificială sunt scrişi. Astfel, ei sunt de părere că introducerea fricii faţă de moarte în codurile acestora ar putea să ducă la evoluţia acestora, notează Futurism.
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că introducerea unui imperativ legat de conservarea integrităţii în codurile roboţilor, care să acţioneze în paralel cu orice sarcini aceştia le-ar avea de îndeplinit, ar putea duce la o serie de decizii mai bune din partea acestora şi chiar s-ar observa o creştere a productivităţii lor.
Capacitatea de evaluare a propiei fragilităţi şi a propiilor acţiuni ar putea reprezenta un pas foarte important în ceea ce priveşte sisteme de inteligenţă artificială care să fie cât mai apropiate de mintea umană.
Într-un studiu publicat în Nature Machine Intelligence, oamenii de ştiinţă argumentează faptul că prin introducera capacităţii de a conştientiza propriul sfârşit, roboţii vor învăţa, într-un mod asemănător nouă oamenilor că, în anumite stituaţii prudenţa este recomandată.
Citeşte şi:
Papa Francisc atrage atenţia asupra pericolelor pe care inteligenţa artificială le ridică
Abu Dhabi va găzdui prima universitate dedicată inteligenţei artificiale
Implanturile cerebrale ale Neuralink ar putea să reprezinte suicidul minţii umane