Facebook poate fi obligat să elimine, în fiecare stat UE, comentariile declarate ilegale
Însă Facebook şi platforme similare „nu sunt responsabile pentru informaţia stocată, dacă nu au cunoştinţă de natura ei ilegală sau dacă acţionează imediat pentru a elimina sau dezactiva accesul la acea informaţie”, se mai arată în decizie, potrivit The Hollywood Reporter.
Citeşte şi WhatsApp testează opţiunea prin care ar putea fi trimise mesaje care se şterg odată ce sunt citite
Specialiştii sunt de părere că decizia va fi o grea lovitură dată giganţilor de internet, aceştia având o mai mare responsabilitate în verificarea site-urilor privind conţinuturile care au fost declarate ilegale, precum discursuri de promovare a urii.
Decizia vine după apariţia unui caz în Austria, respectiv o fostă membră a Partidului Verde din această ţară, care a cerut în instanţă să i se impună Facebook să elimine nişte comentarii publicate de un utilizator, după ce mai multe curţi de justiţie locale au stabilit că respectivele mesaje i-au afectat reputaţia.
Un reprezentant al Facebook a declarat, joi, după aflarea deciziei Curţii de Justiţie a UE că aceasta ridică întrebări privind libertatea de expresie şi rolul pe care companiile de internet ar trebui să îl joace în monitorizarea, interpretarea şi eliminarea conţinuturilor care ar putea fi ilegale într-o anumită ţară.