În lumea noastră modernă, romantismul este tot mai mult îmbinat cu tehnologia. Pornind de la smartphone-urile pe care le folosim pentru a ţine legătura cu cei dragi nouă şi ajungând la site-urile şi aplicaţiile care ne pot ajuta în găsirea jumătăţii.
În mod mai mult sau mai puţin surpinzător, inteligenţa artificială pare să îşi fi croit drum chiar şi în acest domeniu. Mai exact, aplicaţia Mei, poate analiza mesajele scrise pe care două persoane le schimbă şi să calculeze „gradul de compatibilitate” al acestora, notează Futurism.
O astfel de aplicaţie tinde să fie privită cu neîncredere din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, pentru cei care cred în dragostea romantică poate părea improbabil ca inteligenţa artificială să înţeleagă subtilităţile romantismului dintre două fiinţe umane. Pe de altă parte, scepticismul faţă de o astfel de aplicaţie vine şi dintr-o preocupare cât se poate de practică. Asfel, după cum explică experţii în informatică, inteligenţa artificială are probleme în ceea ce priveşte înţelegerea textelor scrise.
Cel care a proiectat această aplicaţie, Es Lee, a explicat faptul că şi-a dorit să ajute oamenii să înţeleagă subtextul mesajelor pe care le primesc de la potenţialii parteneri romantici. Testele inţiale ale aplicaţiei Mei au arătat că aceasta reuşeşte cu brio să identifice lipsa compabilităţii dintre doi indivizi, dar că are rezultate mai nesatisfăcătoare în ceea ce priveşte mesajele pe care le-am clasifica drept „interzise minorilor”.
O altă aplicaţie care îmbină inteligenţa artificială cu interacţiunea interumană este Keigo. Această aplicaţie foloseşte testul de personalitate Meyers-Briggs pentru a analiza interacţiunile dintre doi indivizi. Conform dezvoltatorilor această aplicaţie poate fi folosită pentru a înţelege mai bine interacţiunile umane, dar că, în mod evident, utilizatorii se vor concentra pe potenţialul de identificare a potenţialului de romantism.
Citeşte şi:
Un arheolog foloseşte inteligenţa artificială pentru a reconstrui textele mesopotamiene
Inteligenţa artificială, folosită pentru descifrarea plânsului bebeluşilor
Un nou program de inteligenţă artificială scrie fake news la fel ca oamenii