Oficialii companiei Facebook au decis extinderea sistemului de verificare a postărilor care funcţionează deja pe reţeaua cu acelaşi nume şi asupra postărilor de pe Instagram. Acest sistem implementat pentru Facebook este folosit pentru limitarea dezinformărilor şi a fake news, notează Futurism.
Experţii în fake news şi social media deja au început să sublinieze faptul că, deşi este posibil ca protocolul aplicat pentru Instagram să fie similar cu cel care este aplicat pentru conţinutul de pe Facebook, rezultatele ar putea să difere. Pe de o parte, este vorba de personalul deja insuficient şi, după cum arată unele rapoarte, extrem de stresat care se ocupă de verificarea conţinutului pe Facebook. Pe de altă parte, este vorba de natura celor două reţele, Instagram tinde să fie folosit în general pentru imagini, ale unor persoane, locuri sau meme-uri, ceea ce implică o o specializare suplimentară a moderatorilor, pentru a înţelege subtilităţile culturale specifice fiecărei ţări sau regiuni din lume.
O serie de specialişti susţin că modalitatea organizată în care se răspândesc dezinformările şi fake news de către grupuri de indivizi sau chiar organizaţii ale unor state este peste puterile unor moderatori care trebuie să îşi facă munca în condiţii precare.
„Facebook nu a reuşit să îşi mărească programul de monitorizare a tuturor postărilor de pe propia reţea socială”, explică Robyn Caplan, expert în guvernanţă al Universităţii Rutgers.
Citeşte şi:
83% dintre europeni văd fake news ca o ameninţare
Un nou program de inteligenţă artificială scrie fake news la fel ca oamenii