În ultimii ani, sistemele de inteligenţă artificială au început să reprezintă o preocupare tot mai importantă pentru ingineri, cercetători şi chiar pentru publicul larg. Aplicaţiile pe care aceste sisteme le primesc sunt din ce în ce mai diverse şi complexe, iar predicţiile pe care experţii în tehnologie le fac plasează inteligenţa artificală în şi mai multe domenii.
O astfel de predicţie, făcută de către Vinod Khosla, co-fondatorul Sun Microsystems, spune că, în viitor, sistemele de inteligenţă artificială ar putea să ne scaneze undele cerebrale pentru a ne detecta stările emoţionale pe care le experimentăm. Pe baza acestor scanări, algoritmi vor putea să creeze muzică care să reflecte starea noastră, notează Futurism.
Dacă Vinod Khosla are dreptate, atunci o să fim într-o situaţie în care vieţile noastre vor avea propria coloană sonoră. Din păcate, această evoluţie tehnologică nu va fi în avantajul muzicienilor din prezent şi din viitor. Sistemele de inteligenţă artificială putând să preia mare parte din această piaţă, conform lui Khosla.
Din fericire, viitorul noastru, al artiştilor şi al muzicii încă nu este decis, existând şanse mari ca industria muzicală să integreze aceste programe fără a elimina „componenta” umană. În plus, Khosla face referire la acea muzică pe care indivizii o vor putea asculta singuri, în intimitatea propie. El nu a luat în calcul că există modalităţi de consum al muzicii pe scară largă, de către grupuri extinse de oameni. În aceste condiţii, festivalurile de muzică, prin natura lor, se vor putea dovedi unul dintre acele locuri în care muzica creată de oameni va prospera.
Citeşte şi
Un nou program de inteligenţă artificială scrie fake news la fel ca oamenii
Conform unui nou studiu, muzica stimulează inima
În cadrul unui experiment, muzica va fi utilizată pentru a îmbunătăţi gustul brânzei maturate