Literatura şi producţiile de televiziune ştiinţifico-fantastice au înaintat de multă vreme posibilitatea ca atunci când oamenii legii vor avea de cercetat crime, pornind de la o simplă mostră de ADN, să poată descoperi înfăţişarea făptaşilor.
În prezent, această tehnologie nu există, dar o echipă formată din cercetători belgieni şi americani a dezvoltat o tehnologie care se poate apropia de acest ideal. Mai exact, aceşti ingineri au reuşit să creeze un program care pornind de la cunoştinţele despre modul în care genele influenţează trăsăturile feţei poate să scaneze diferite baze de date cu înregistrări video şi să găsească feţe care ar putea avea legătură cu infracţiunile investigate, notează Futurism.
Acest program de inteligenţă artificială se poate dovedi o unealtă foarte eficientă în lupta împotriva infracţionalităţii, dar, de asemenea, se poate dovedi a fi o modalitate nouă şi periculoasă de încălcare a spaţiului privat al cetăţenilor.
Modul în care o persoană arată nu este determinat doar de codul genetic al acesteia. De modul în care arătăm fiind responsabili şi factori externi persoanelor noastre: mediu, dietă, vârstă.
Din această cauză, momentan, acest program de inteligenţă artificială nu se dovedeşte a fi foarte eficient în investigarea crimelor sau a altor infracţiuni. Cei care au lucrat la acest proiect declară că programul lor ajută mai degrabă la eliminarea unor suspecţi. Succesul acestei metode fiind determinat de modul în care cunoaşterea asupra genelor şi a modului lor de manifestare evoluează.
Citeşte şi: