De cele mai multe ori problema ţine de amplasarea routerului de reţea şi nu de puterea acestuia. Iată cum poţi optimiza acoperirea WiFi fără să fie nevoie de investiţii costisitoare.
Pe o coală de hârtie, desenează o schiţă a locuintei tale, aproximând configuraţia pereţilor. Este foarte importantă marcarea pe schiţa desenată locaţiile unde se află stâlpi de susţinere şi alţi pereţi foarte groşi din beton, acestea fiind zone cu probleme care ar trebui excluse din start pentru amplasarea routerului WiFi. Marchează cu câte un X pe schiţa desenată spaţiile unde îţi petreci de obicei timpul, în care ai vrea să ai acoperire WiFi cât mai bună, apoi încercuieşte perimetrul pe schiţa desenată.
Foto: go4it
Observă numărul de pereţi care separă fiecare X din perimetrul desenat pe schiţa locuinţei şi încearcă să alegi o locaţie ideală pentru routerul de reţea de reţea, ţinând cont de următoarele criterii:
-
În cazul pereţilor din beton armat, semnalul WiFi nu ar trebui să străbată mai mult de un singur perete în banda de 5GHz sau 1-2 pereţi în cea de 2.4GHz, pentru a păstra puterea semnalului în limite rezonabile. În schimb, prin pereţii uşori, realizaţi din BCA sau rigips, semnalul WiFi poate traversa chiar şi trei încăperi, cu condiţia ca distanţa dintre acestea să nu fie foarte mare.
-
Dacă în spaţii deschise acoperirea WiFi poate atinge chiar şi 100 de metri, în interiorul încăperilor restricţiile sunt mult mai însemnate. În general, un singur router de reţea poate asigura acoperire WiFi pe o distanţă de maxim 10 metri în cazul locuinţelor cu pereţi de beton, avand cel mult doi pereţi pe direcţia semnalului WiFi. În cazul locuinţelor cu pereţi realizaţi din materiale uşoare, raza de acoperire WiFi poate urca la 15 – 20 m, cu condiţia de a nu exista interferenţe cauzate de reţele WiFi adiacente.
Detalii suplimentare pe go4it.