NSA a închs tacit un program controversat de monitorizare a conversaţiilor telefonice
Programul, care colecta datele conversaţiilor şi mesajelor telefonice, nu a mai fost folosit de NSA de câteva luni, iar Administraţia Donald Trump probabil nu va cere Congresului prelungirea autorizaţiilor, care vor expira la sfârşitul anului, afirmă Luke Murry, consilier pentru securitate al liderului grupului republican din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy.
Administraţia George W. Bush a recurs la privilegii executive pentru a lansa acest program imediat după atentatele din septembrie 2001, pentru depistarea membrilor reţelei teroriste Al-Qaida implicaţi în atacuri. Ulterior, controversatul program a fost autorizat în secret de o instanţă judiciară. Fostul analist Edward Snowden a dezvăluit existenţa acestui sistem în anul 2013, generând o dezbatere despre modul în care agenţiile guvernamentale şi firme colectează şi utilizează date private.
Modul în care serviciile de informaţii au obţinut acces la datele conversaţiile telefonice ale cetăţenilor americani a evoluat, dar scopul a rămas acelaşi – analizarea reţelor de comunicaţii sau socializare pentru depistarea indivizilor implicaţi în activităţi teroriste, observă cotidianul The New York Times.
Congresul a înlocuit programul dezvăluit de Edward Snowden cu Legea SUA privind Libertatea, în 2015, o măsură legislativă care va expira în decembrie 2019. Activiştii pentru apărarea sferei private s-au pregătit pentru o amplă dezbatere legislativă în eventualitatea prelungirii controversatului program.
Luke Murry are dubii că dezbaterea politică va mai fi necesară. Administraţia Trump „nu a mai utilizat acest program de şase luni. Nu sunt sigur că Administraţia vrea găsirea unei soluţii de prelungire a acestuia”, a argumentat Murry, referindu-se la o serie de „nereguli tehnice” care au afectat baza de date a Agenţiei pentru Siguranţă Naţională (NSA) şi care au anulat accesul legal la sute de milioane de conversaţii telefonice întrucât firmele de telecomunicaţii nu aveau autoritatea de a colecta astfel de date.
NSA a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă, la fel şi Biroul directorului Serviciilor naţionale de informaţii şi Consiliul pentru Securitate Naţională.
Matt Sparks, purtătorul de cuvânt al congresmanului Kevin McCarthy, a explicat că Luke Murry „nu a făcut declaraţiile referindu-se la politicile Administraţiei de la Washington” şi nici cu referire la „intenţiile Congresului”.