Motivul pentru care Facebook şi Instagram au eliminat aceste conturi
Compania a mai anunţat că a identificat două operaţiuni, originare din Rusia, şi ambele folosind tactici similare, aparent fără legături directe între cele două reţele.
Citeşte şi O nouă imagine neoficială a OnePlus 7 care demonstrează adaptabilitate la schimbările pieţei
Una dintre aceste operaţiuni a vizat Ucraina, în timp ce a doua a acţionat activ în mai multe state precum Ţările Baltice, Asia Centrală, zona Caucaz şi centrul şi estul Europei, scrie Mediafax.
”Am eliminat aceste conturi în baza comportamentului acestora, nu a conţinutului lor”, a scris Nathaniel Gleicher, şeful de cybersecuritate al Facebook.
Potrivit acestuia, în aceste stituaţii, „persoanele aflate în spatele acestei activităţi erau coordonaţi şi foloseau conturile false pentru a denatura utilizarea acestora, iar acest lucru a stat la baza acţiunii noastre”.
Făcând referire la dezinformarea rusă care viza mai multe ţări, Gleicher a mai declarat că Facebook a găsit ceea ce părea o pagină inofensivă sau de interes general care avea legături cu angajaţii agenţiei de propagandă al Kremlinului, Sputnik. Unele din aceste pagini încurajau mişcările de protest şi promovau politici ale lui Putin.
„Administratorii de pagini şi proprietarii contului s-au prezentat în principal ca site-uri de ştiri independente sau de interes general pe teme cum ar fi vremea, călătoriile, sportul, economia sau politicieni din România, Letonia, Estonia, Lituania, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Tadjikistan, Kazahstan, Moldova, Rusia şi Kârgâzstan „, a mai scris acesta pe blog.
„În ciuda denaturării identităţii lor, am constatat că aceste pagini şi conturi aveau legături cu angajaţii Sputnik, o agenţie de ştiri cu sediul la Moscova, şi că unele pagini au publicat frecvent subiecte precum sentimentul anti-NATO, mişcări de protest şi anti -corupţie”, a încheiat Gleicher.
Facebook a inclus, pe blog, şi câteva exemple de posturi din conturile şterse, care prezintă un amestec de imagini- de la o fotografie a unui concert rock, până la fotografii de clădiri istorice şi o scenă cu zăpadă, dar şi imagini militariste şi proteste politice.