Google nu ar fi la prima colaborare prin care tehnologii avansate dezvoltate de companie îşi găsesc aplicaţii în domeniul militar, numeroase voci punând la îndoială principiile etice după care îşi desfăşoară activitatea gigantul american.
Numit Joint Enterprise Defense Infrastructure cloud (JEDI), concursul lansat de Pentagon viza atragerea de soluţii cloud pentru procesarea şi transferul unor volume foarte mari de date, infrastructura rezultată permiţând factorilor de decizie să acceseze informaţiile de care au nevoie oriunde s-ar afla, luând decizii mai rapide şi mai bune pe câmpul de bătălie, scrie
Go4it.
Potrivit unui reprezentant Google, compania a renunţat să mai concureze pentru obţinerea contractului JEDI deoarece părţile implicate nu au putut oferi asigurări că tehnologiile de inteligenţă artificială puse la dispoziţie vor fi folosite conform principiilor etice ale companiei.
Măsura definirii unui set de principii etice după care să fie selecţionate colaborările viitoare a fost luată după ce Google a furnizat armatei americane componente software ce au ajuns în echiparea dronelor pentru uz militar. Potrivit acuzaţiilor, algoritmii AI furnizaţi de Google pentru analizarea automată a fotografiilor aeriene şi trimiterea acestora spre verificare suplimentară de către personal special antrenat ar putea fi modificaţi pentru a permite selectarea automată a ţintelor militare. Confruntaţi cu opoziţie puternică din partea propriilor angajaţi, oficialii Google au decis să nu prelungească contractul semnat cu Guvernul American.
Însă contractul în valoare de 10 miliarde dolari ar putea reveni tot unui gigant al internetului, Amazon fiind singura companie rămasă înscrisă în competiţie, cu suficientă experienţă în domeniul tehnologiilor cloud pentru a obţine contractul pus la bătaie de Pentagon.