Apple blochează computerele MacBook Pro şi iMac Pro reparate ”acasă”
Cele mai noi versiuni de MacBook Pro şi iMac Pro beneficiază de un nou cip de securitate numit T2. Acesta verifică integritatea componentelor utilizate şi opreşte pornirea obişnuită a computerelor în cazul în care anumite operaţiuni au fost relizate în centre neautorizate la nivel hardware, scrie go4it.
În cazul laptop-urilor MacBook Pro, schimbarea display-ului, plăcii de bază, carcasei superioare sau senzorului Touch ID, duce la blocarea dispozitivului pe considerente de securitate. Pentru pornire în siguranţă, Apple rulează un software care deblochează computerul, pe care nu îl poţi obţine de pe internet. Acesta este prezent doar în service-urile Apple şi în centrele autorizate de companie.
Computerele iMac Pro au mai puţine componente care necesită deblocare după înlocuire, dar chiar şi aşa, situaţia tot nu este plăcută. Schimbarea plăcii de bază sau stocării interne a computerului va necesita o vizită la un service Apple, întrucât realizarea acestor operaţiuni oriunde altundeva va bloca complet operarea acestuia.
În trecut, Apple a implementat ceva similar pe iPhone-uri, unde înlocuirea display-ului sau a butonului Home cu senzor Touch ID fie bloca telefonul complet, fie oprea funcţionalitatea touch a ecranului. După mai multe plângeri, Apple a decis să permită aceste operaţiuni fără să limiteze operarea telefonului, însă în cazul schimbării senzorului Touch ID, funcţia de autentificare prin amprentă va rămâne pentru totdeauna inaccesibilă, dacă operaţiunea nu este realizată în service-uri autorizate.
Apple este unul dintre opozanţii principali ai proiectelor de lege care protejează „dreptul de a repara”, care au început să apară în 19 state din America.