Home » Lumea digitală » Telefonul Vivo NEX a scos la iveală felul în care telefoanele şi aplicaţiile chinezeşti colectează date de la utilizatori

Telefonul Vivo NEX a scos la iveală felul în care telefoanele şi aplicaţiile chinezeşti colectează date de la utilizatori

Telefonul Vivo NEX a scos la iveală felul în care telefoanele şi aplicaţiile chinezeşti colectează date de la utilizatori
Publicat: 15.07.2018
Faptul că telefoanele şi aplicaţiile din China colectează date este un adevăr acceptat de multă lume, însă abia de curând a fost descoperit cât de multe date colectează companiile din această ţară despre utilizatorii săi. Ironia este însă că tocmai un dispozitiv 100% chinezesc a fost cel care a dat de gol multe dintre companii: Vivo NEX, noul telefon cu margini subţiri şi ecran fără decupaje. De altfel, design-ul său inovator este de vină pentru multe dintre descoperiri, întrucât camera frontală porneşte de fiecare dată când software-ul o „cheamă”.

Utilizatorii de Vivo NEX au descoperit aplicaţii precum cea pentru reţeaua de socializare Weibo, sau serviciul de mesagerie „criptat” Telegram, browser-ul QQ şi multe aplicaţii produse de companii gigant de pe piaţa din China precum Baidu, pornesc camera frontală fără să anunţe utilizatorul. Fiind vorba despre dispozitivul NEX, aceasta iese fizic din carcasă atunci când este pornită, scrie go4it.

Mai curios este că odată ce instalezi anumite aplicaţii de la Baidu, camera porneste în absolut fiecare aplicaţie pe care o foloseşti, indiferent dacă este produsă de companie sau nu. Având în vedere că în majoritatea companiilor din China este implicat şi guvernul într-o manieră sau alta, aceste date pot fi colectate şi folosite apoi împotriva utilizatorilor.

Aceste aplicaţii din China pot afecta şi utilizatori din restul lumii. Specialiştii în securitate recomandă utilizarea aplicaţiilor de comunicare din China, necesare pentru a contacta persoane din China (întrucât toate celelalte aplicaţii de mesagerie sau reţele de socializare sunt blocate pe teritoriul ţării), pe un dispozitiv de sacrificiu, unde să nu fie stocate date importante în afara acelor aplicaţii. Un al doilea telefon „principal” ar trebui să fie complet curat, fără software din China.

Companiile în cauză au justificat necesitatea accesului la camera foto pentru funcţii precum control vocal, scanarea de coduri QR şi eliminarea zgomotului ambiental, în timp ce altele, precum Telegram, au lansat un update care să repare „problema”. Mai mult, probabil că utilizatorii au dat deja consimţământul pentru utilizarea acestor componente la lansare sau la prima rulare, însă aceştia nu sunt informaţi de fiecare dată când aplicaţia chiar începe să le folosească.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase