Scandalul prin care trece Facebook ne arată încă o dată la ce amploare s-a ajuns cu urmărirea utilizatorilor pe internet. Dacă citeşti despre acest lucru şi vezi exact ce date deţin marile companii despre tine, pur şi simpli te deprimi. Din păcate, nu doar Facebook şi Google ne urmăresc în mediul online. Date despre noi colectează mii de agenţii de publicitate sau marketing, companii şi servicii precum Instagram, Microsoft, WhatsApp sau Spotify.
Ca o paranteză aici, trebuie precizat că unele informaţii sunt necesare pentru a ni se oferi pe internet servicii personalizate şi o securitate mai bună. De exemplu funcţia Find My Phone are nevoie de coordonatele geografice ale utilizatorilor pentru ca aceştia să îşi poată găsi telefonul în cazul în care le este furat sau în cazul în care îl pierd. Mai mult, un internet în care nu este colectată nicio informaţie este un loc nesigur, deoarece dezvoltatorii de soluţii de securitate informatică şi furnizorii de servicii au nevoie de date pentru a proteja mai bine utilizatorii.
În aceste condiţii ce e de făcut? Renunţăm la internet şi ne bucurăm de viaţa reală, unde avem parte de intimitate? Din păcate nici aici nu scăpăm de „Big Brother”. Vă prezentăm mai multe modalităţi prin care statele şi alte organizaţii colectează date despre cetăţeni.
China construieşte o bază de date masivă, cu feţele tuturor cetăţenilor, care va fi capabilă să recunoască pe oricine în trei secunde. Mai mult, poliţiştii de la căile ferate din China au început să fie înzestraţi cu ochelari inteligenţi. Aceştia dispun de tehnologie de recunoaştere facială. Poliţiştii spun că ochelarii îi ajută să prindă infractori şi suspecţi. Potrivit lor, până acum tehnologia a dus la prinderea a 7 infractori şi a descoperit 26 de persoane cu acte false.
Citeşte continuarea pe
Go4it.