Strania poveste a lui „Harold”, cel mai celebru bătrân de pe internet. Naşterea unui meme: „Unele glume sunt prea dure, dar m-am împăcat cu ideea”

20 03. 2018, 14:00

Faima internetului l-a lovit pe maghiarul Arato, în vârstă de 72 de ani, în 2010, scrie dailydot.com. Arato a lucrat ca tehnician de lumini în Budapesta şi obişnuia să îşi publice fotografiile selfie pe un site ungar de imagini. Aspectul lui de domn bătrân a atras atenţia unui fotograf, care i-a vândut fotografiile către site-ul de foto stock Dreamstime. A vrut Arato să devină model? Desigur. De ce nu? N-ar fi crezut că va ajunge însă un fel de meme online, un simbol al fotografiilor de duzină, scrie Gândul.

Arato a apărut în numeroase fotografii stock, în care ba juca şah, ba cocheta cu golful sau scria la un laptop. Sau făcea pe doctorul. Cea mai celebră imagine cu el este însă una în care are un zâmbet forţat, în timp ce se uită la obiectivul foto. Imaginea a fost botezată „Hide the Pain Harold”, în 2011, când forumiştii dezvoltatorului britanic de jocuri video Facepunch Studios au descoperit fotografiile pensionarului. Astfel, falsificarea imaginilor cu Arvato a devenit un adevărat „sport internaţional”.

„Harold” a devenit cunoscut, cum altfel, decât pe celebrul 4chan. În 2014, un utilizator 4chan a narat povestea lui Ascunde durerea, Harold, ilustrată cu zeci de fotografii stock din cariera sa de model. „Personajul Harold era iubit de toată lumea, cu excepţia propriei persoane”, relevă comentariul utilizatorului 4chan.

Andras Arato a devenit o vedetă, deşi nu şi-a dat seama la început. După ani şi ani, a descoperit propriile fotografii pe Google. „Iniţial, am fost surprins şi nu mi-a plăcut ideea că fotografiile mele au fost folosite pentru asemenea glume”, a spus Arato. „Uneori, aceste meme-uri sunt controversate şi dure, nu îmi place să-mi văd faţa acolo”.

A început însă să se obişnuiască rapid cu ideea şi s-a bucurat când tinerii din Budapesta i-au cerut să se fotografieze alături de ei. Bătrânul a găsit o pagină dedicată lui Hide the Pain Harold pe VK, reţeaua socială a Rusiei şi în martie 2016 a distribuit o poză cu el, alături de mesajul: „Sunt viu!”

Vestea s-a răspândit repede şi toată lumea a amuţit: „Harold” era de fapt un inginer maghiar pe nume Andras Arato. „Oamenii m-au recunoscut ca fiinţă umană şi nu m-au mai considerat o creaţie a Photoshop-ului”, a declarat Arato. „Meme-urile răutăcioase au dispărut. În mare parte, meme-urile cu mine sunt amuzante”.

Citeşte continuarea în Gândul.