Deşi tehnologia de recunoaştere a genului este deja disponibilă, metodele curente folosesc imagini statice şi compară trăsături faciale fixe, scrie Science Daily.
Noul studiu este primul care foloseşte dinamica expresiilor pentru a distinge între bărbat şi femeie.
Condusă de profesorul Hassan Ugail, echipa a analizat 49 de trăsături faciale, în principal în jurul ochilor, gurii şi în josul nasului. Le-au folosit pentru a vedea cum feţele se schimbă atunci când zâmbim.
Apoi au dorit să vadă dacă există diferenţe notabile între bărbaţi şi femei, găsind că sunt, cu zâmbetele femeilor fiind mai expansive.
„Înţelepciunea populară spune că zâmbetul femeilor este mai expresiv , iar studiul nostru a dovedit asta. Femeile au un zâmbet mai larg”, a precizat Ugail.
Algoritmul a fost testat pe 109 materiale video cu oameni care zâmbeau. Computerul a putut determina genul în 86% dintre cazuri, iar echipa susţine că acurateţea poate fi îmbunătăţită.
„Am folosit un algoritm relativ simplu pentru această cercetare, întrucât testam doar conceptul, dar un AI mai sofisticat poate îmbunătăţi rata de recunoaştere”, a afirmat profesorul.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cum facem diferenţa dintre un zâmbet fals şi unul real?
Din Japonia, un scanner pentru zambet
Trucurile simple care vă asigură un zâmbet perfect. Ce sfaturi dau stomatologii?