Cât de periculos este să scoţi stick-ul USB din calculator fără accesarea comenzii de îndepărtare în siguranţă
Conform Science Alert, aşteptarea celor 30 de secunde impuse de scoaterea în siguranţă a discului ar putea ajuta la salvarea datelor pe stick. Însă riscurile depind în funcţie de sistemul de operare utilizat şi tipul de USB.
Sistemele de operare au fost proiectate pentru a trata unităţile externe, precum stick-ul USB, ca şi cum ar rămâne pentru totdeauna legat de computer. Ceea ce înseamnă că dacă un program de pe calculator doar citeşte fişierele fără să le salveze probabil că nu se va întâmpla nimic dacă vei scoate brusc stick-ul.
Însă îţi poţi deruta calculatorul în acest fel spune Remaker ”Printre simptome putem include pierdera datelor, apariţia sistemelor de fişiere corupte, oprirea programelor sau necesitarea repornirii calculatorului.”Pe de altă parte, dacă modifici sau încarci noi informaţii pe drive, într-un anumit moment lucrurile devin puţin mai riscante. Sistemele de operare pur şi simplu nu se pot opri din salvarea infomaţiilor. Majoritatea calculatoarelor sunt programate să realizeze ”scrierea cache”.
Ceea ce înseamnă că prin scoaterea memoriei externe fără avertisment ar putea duce la pierderea fişierelor, chiar dacă au fost salavate cu câteva ore înainte.
Atunci când accesezi comanda ”îndepărtare în siguranţă a hardware-lui” au loc următoarele lucruri:
- toate fişierele active sunt scrise pe disc
- toate programele sunt atenţionate că disk-ul va fi detaşat
- utilizatorul este alertat atunci când programele au eşuat să scrie fişierele
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: