Cercetătorii de la Google vor să folosească inteligenţa artificială pentru a putea prezice bolile cardiace doar prin observarea retinei
Ei au folosit Inteligenţa Artificială pentru a previziona probabilitatea ca un pacient să sufere un atac de cord sau cerebral, prin examinarea imaginilor retinei. Studiul realizat de Google a fost publicat luni în revista medicală online Nature Biomedical Engineering şi afirmă că o astfel de metodă este la fel de precisă în cazul detectării bolilor cardiovasculare, ca şi cele bazate pe teste mai invazive, care presupun prelevarea unor probe de sânge. Dar în acelaşi timp, Google avertizează că pentru aplicarea acestei noi metode, specialiştii mai au de lucru câţiva ani, scrie Rador.
Potrivit companiei IT, cercetătorii în domeniul medical dovediseră dinainte că există o legătură între aspectul vaselor de pe retină şi riscul unui episod cardiovascular major. Utilizând imaginea retinei, Google spune că a reuşit să cuantifice această asociere şi să prezică cu o acurateţe de 70% pacienţii care în decurs de cinci ani urmau să sufere un atac de cord sau alt eveniment major cardiovascular. Iar rezultatele au fost concordante cu cele bazate pe metode de testare ce implică prelevarea de probe de sânge pentru măsurarea colesterolului pacienţilor.
Google a folosit modele bazate pe datele obţinute de la 284.335 de pacienţi si validate cu ajutorul a două seturi de date independente de la 12.026 şi respectiv 999 de pacienţi.