O nouă baterie creată recent poate revoluţiona industria autovehiculelor şi a telefoanelor

11 01. 2018, 09:17

Christopher Wolverton şi echipa sa de cercetători de la Universitatea Northwestern, în colaborare cu o echipă de cercetători de la Argonne National Laboratory, au creat o nouă baterie ”care nu ar trebui să meargă”, scrie Futurism.

Motivul pentru care nu ar trebui să funcţioneze este acela că foloseşte şi fier, un element care nu a putut fi folosit în alte baterii. Foloseşte, de asemenea, oxigen într-un mod în care savanţii credeau că va face bateria inutilizabilă.

Cercetătorii au creat însă o nouă formulă care i-a permis să funcţioneze. Altfel spus, au găsit raportul optim de litiu, fier şi oxigen care permite oxigenului şi fierului să provoace o reacţie chimică ce nu rezultă în eliberarea oxigenului – ceea ce ar fi făcut bateria instabilă.

Cu noua formulă, bateria nu numai că funcţionează, ci şi este reîncărcabilă şi mai ieftină decât cele tradiţionale care folosesc cobaltul, pentru că fierul este unul dintre cele mai ieftine elemente şi are o capacitate mult mai ridicată decât cobaltul.

Inovaţia va avea consecinţe importante în varii industrii, având posibilitatea să mărească autonomia maşinilor electrice şi viaţa smartphone-urilor, permiţând apoi crearea şi implementarea unor procesoare chiar mai performante.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O baterie nou inventată va revoluţiona industria dispozitivelor electronice

Cum să confecţionezi o baterie acasă. Nu e atât de complicat – VIDEO

A fost descoperită bateria care ar putea rezista veşnic. Cum ne-ar putea schimba viaţa?

Elon Musk a construit cea mai mare baterie din lume, chiar înaintea deadline-ului propus