China a construit cel mai mare vapor care poate crea insule artificiale

10 11. 2017, 00:05

Vasul, care are menirea de a transporta cantităţi de nisip la locul destinat pentru viitoarea insulă, a fost poreclit „creatorul magic de insule”, scrie Futurism.

Tian Kun Hao, numele său real, poate extrage circa 6.000 de metri cubi de nisip pe oră, echivalentul a 3 piscine de dimensiuni standard, apoi materialul este transportat pe o insulă existentă, o formaţiune geologică sau chiar pe un recif, practic, orice structură care poate susţine masa de material.

Insulele artificiale sunt utile cu precădere în scopuri militare, iar China a folosit această metodă în mod excesiv. Totuşi, eforturile de a modifica relieful şi ţărmul este întâlnită în toată lumea, din Europa în Statele Unite, în Australia.

Au existat o mulţime de critici cu privire la construirea insulelor artificiale. În afară de pretenţiile unei ţări de extindere (noul vas aduce griji în plus pentru vecinii din sud şi pentru Statele Unite), există un risc al instabilităţii unor astfel de insule. Un caz cunoscut este înregistrat în Dubai, unde o insulă care trebuia să imite harta lumii, s-a degradat şi şi-a schimbat forma din 2011 când a fost creată până astăzi.

Extinderea urbană a reprezentat un alt subiect al criticii, alături de tulburarea ecosistemului şi ai curenţilor marini – care la rându-i afectează habitatele. Acest aspect este valabil şi în cazul unei extinderi urbane normale, terestre, dar în aceste cazuri de construire a insulelor, efectele sunt mai drastice, o dată din cauza naturii sensibile a ecosistemelor marine şi a doua oară, din cauza invaziei mult mai agresive a omului, practic schimbând habitatul dintr-unul marin într-unul terestru.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Se surpa insulele artificiale din Dubai

Care sunt cele mai mari 10 insule din lume? (GALERIE FOTO)

Dubai – un arhipelag cladit pe visuri

Beijingul începe să construiască avanposturi pe insulele artificiale din Marea Chinei de Sud