Home » Lumea digitală » Cea mai mare victorie a inteligenţei artificiale de până acum: un program de calculator poate bate oamenii la Go, fără să fie instruit

Cea mai mare victorie a inteligenţei artificiale de până acum: un program de calculator poate bate oamenii la Go, fără să fie instruit

Cea mai mare victorie a inteligenţei artificiale de până acum: un program de calculator poate bate oamenii la Go, fără să fie instruit
Publicat: 20.10.2017
Programul de inteligenţă artificială (AI) care a bătut, acum doi ani, cel mai bun jucător de Go din lume a devenit chiar mai bun. Mai recent, AlphaGo l-a învins pe maestrul de Go sud-coreean Lee Sedol prin învăţarea dintr-un catalog vast de mişcări de Go din exemplele meciurilor dintre oameni. Acum, cea mai nouă versiune a programului AlphaGo Zero a devenit maestrul jocului fără niciun ajutor, conform cercetătorilor de la Deep Mind care au dezvoltat programul.

Calităţile de autodidact ale programului pot fi utile într-o varietate de domenii, precum controlul traficului (terestru şi aerian), criminalistică sau chimie, scrie Science Magazine.

„Versiunea anterioară de AlphaGo era de asemenea o mare realizare, dar în unele feluri aceasta se simte completă”, a precizat Martin Mueller, savant la Universitatea Alberta din Edmonton, Canada.

În jocul Go, jucătorii plasează piesele nege şi albe pe o grilă de 19-19 pătrate, oponenţii încercând să se înconjoare şi să câştige teritoriu. Există mai multe aranjamente posibile ale pieselor decât numărul de atomi din universul cunoscut, fiind imposibil pentru un computer de a-l juca prin simularea tuturor mişcărilor posibile şi a consecinţelor acestora. Astfel, originalul AlphaGo a evaluat fiecare mişcare potenţială în moduri sofisticate.

Noul AlphaGo Zero operează mult mai simplu. Combină reţeaua de alegere a mişcării şi cea de a prezice rezultatele, făcând programul mai eficient şi mai flexibil. Reţelele neurale ale programului folosesc o nouă arhitectură care permite mai multe straturi de neuroni artificiali. Astfel, programul lucrează mai eficient prin combinarea acestor aspecte care se ajută unul pe altul. Altfel spus, programul operează precum un creier uman, dar cu o viteză şi eficienţă crescută.

Versiunea mai veche, care l-a învins pe Sedol, a fost antrenată timp de mai multe luni de zile pentru a atinge nivelul pe care AlphaGo Zero l-a atins în doar 36 de ore.

Mai mult decât atât, algoritmul care îi permite programului să înveţe singur a scos la iveală noi mişcări şi strategii necunoscute până acum, iar capacitatea aceasta de improvizaţie este extrem de utilă într-o varietate de domenii, precum studierea aranjamentelor posibile ale atomilor pentru a găsi materiale cu noi proprietăţi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Este Alpha Go o tehnologie care ne-ar putea folosi în viitor? Specialiştii ne oferă răspunsul

IBM creează inteligenţă artificială folosind modelul creierului uman, ceea ce va îmbunătăţi considerabil capacitatea roboţilor

O ţară utilizează inteligenţa artificială pentru a opri infracţiunile înainte să se întâmple

Inteligenţa Artificială a transformat Google Translate şi are capacitatea să reinventeze IT-ul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase