La Hands Free Hectare, o fermă experimentală condusă de cercetătorii de la Universitatea Harper Adams, în localitatea Edgmond, s-au produs 4,5 tone de orz. Totul, de la început la sfârşit – inclusiv semănatul, îngrijitul şi recoltatul, a fost realizat de vehicule autonome, scrie Live Science.
În cadrul acestui experiment, cercetătorii au utilizat utilaje standard şi software-uri pentru a ghida dronele. Echipa a cumpărat mai multe utilaje, printre care un tractor şi o combină, în care au pus pe acestea electronice şi tehnologie pentru a funcţiona fără un operator uman.
„Prima etapă a fost să le controlăm de la distanţă”, a precizat Jonathan Gill, unul dintre savanţi. „Acesta a fost primul pas către autonomie. Din acel punct, am elaborat un preprogram pentru toate acţiunile care trebuiau realizate”, adaugă acesta.
Astfel, „vehiculele navighează în întregime cu ajutorul GPS-ului şi se deplasează spre puncte care sunt predeterminate”, precizează Martin Abell, alt savant în cadrul studiului. „La diferite puncte de pe GPS, există diferite acţiuni destinate pentru a fi realizate”, adaugă cercetătorul.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Soluţia pentru cei care vor să mănânce sănătos
O companie japoneză va deschide prima fermă-robot din lume
Scoţia va construi cea mai mare reţea eoliană plutitoare din lume